Сега четете
80-годишният Васил Куртев обиколи света

80-годишният Васил Куртев обиколи света

vasil1-394144-810x0В истински морски празник се превърна посрещането на мореплавателя д-р Васил Куртев във Варна след околосветското му плаване, в което 80-годишният морски вълк е прекосил 26 000 морски мили.

В събота той успешно пресече и Егейско море и навлезе в Дарданелите на път към дома. Точно в 17.30 ч. след 22 месеца в морета и океани  80-годишният шкипер и единствен член на екипажа на яхта „Одесос” акостира на родния бряг преди ден.

„Имах мечта и я изпълних, аз съм щастлив човек. Обичам ви всички!“, бяха първите думи на Куртев, когато привърза лодката си на кея на Морската гара във Варна, трогнат и изненадан от голямото посрещане.

Той трябваше да се прибере няколко часа по-рано, но около нос Емине е свършило горивото на лодката му и доплава с надути платна. На кея го чакаше съпругата му д-р Мария Панайотова, синът му Иван Куртев, близки и приятели от родната му Каварна.

Ветроходци му сложиха олимпийския символ –лавров венец, а представителният духов оркестър на ВМС свири в негова чест на Морска гара.

5e_6rjjlx

Д-р Васил Куртев потегли на околосветското плаване на 5 август 2015 г.  от Балчик. Той сам е изработил яхтата си „Озесос“ с помощта на брат си Неделчо. Сам е поел и разходите за пътешествието.

Своя 80-ти рожден ден е посрещнал в Индийския океан на 22 януари , сам на борда и се е почерпил с „каквото дал Господ” по думите му.

Морският вълк накратко разказа, че е имало доста кризисни моменти. Автопилотът му се счупил по средата на Атлантическия океан, на други места срещал проблеми с платната, двигателят му отказвал на няколко пъти.

Вижте и

vasil5-394150-810x0

Най-трудно му е било в Червено море, където освен безветрие, а после силен вятър, го застигнала и пясъчна буря, уточни той. Който не е ходил в морето, той не се е молил на Бога, каза Куртев в отговор на въпроса как се е борил с проблемите.

За прехраната си мореплавателят с усмивка посочи, че не е най-добрият готвач, но се е справял. И допълни, че първото, което ще хапне на родния бряг е сирене и кисело мляко. По света има много красиви места, но на мен най-много ми допаднаха Маркизките острови, каза още Куртев.

Самотният мореплавател е трикратен носител на най-престижната  награда „Златен глобус” на фондация „ Кор Кароли”.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре