Ново двайсе! Техническа грешка довела до уволнението на зам.-министъра

След като зам.-здравният министър Стоил Апостолов бе уволнен заради репортаж за злоупотреби в МБАЛ „Бургасмед“, от болницата обясниха, че е станала грешка.

Както по-рано ви информирахме, д-р Апостолов бе освободен от поста от премиера Бойко Борисов след репортаж, излъчен снощи в предаването „Господари на ефира“ по Нова телевизия. Пред журналисти премиерът коментира, че достатъчен аргумент да вземе това решение днес е било видяното в рамките на предаването.

В него бургазлийката Зоя Кармашикова се оплака, че след злополука е трябвало да претърпи операция на коляното в бургаската болница „Бургасмед“, чийто управител бе д-р Стоил Апостолов, но й е била направена само пункция.

В епикризата, която получила от лечебното заведение, обаче е записано, че Кармашикова е претърпяла операция със спинална упойка на 22 ноември 2016 г. Нещо, което жената категорично отрича да се е случвало.

Бургазлийката разказва, че след като в „Бургасмед“ не й било обърнато внимание и не била оперирана, тя потърсила помощ от лекари в Стара Загора.

Въпреки това обаче по-късно се върнала в бургаската болница и записала със скрита камера обясненията на медицинска сестра, че получената епикриза е такава, за да може лечебното заведение да си вземе парите от НЗОК.

В официално становище до медиите обаче от „Бургасмед“ твърдят, че не са злоупотребили със средства от НЗОК, а се касае за техническа грешка в номера на оперативния протокол.

„След извършена проверка на епикризата от Отделение по Ортопедия и травматология е установена допусната явна фактическа грешка. В епикризата на пациентката относно оперативната интервенция е цитиран погрешен Оперативен протокол № 972/22.11.2016 г. Информация за извършената операция е отразена правилно в Оперативен протокол № 942“, заявяват от лечебното заведение.

От там допълват, че в правилния протокол е описано, че пациентката е пролежала предвиденото време по извършената по клиничната пътека „пункция“ и собственоръчно е подписала информирано съгласие за проведеното лечение. Така МБАЛ „Бургасмед“ била отчела клиничната пътека за извършената пункция и е получила съответното заплащане за нея, а не по друга пътека с по-висока стойност.

Грешката в епикризата на пациентката е допусната от страна на техническия секретар, въвеждащ данните в информационната система. Длъжността „технически секретар“ не изисква медицинско образование. Лицето, заснето със скрита камера, няма компетентността да коментира проведеното лечение и медицинските документи. Поради това и високата стойност на документа, ръководството на лечебното заведение веднага наложи дисциплинарно наказание на служителя, допуснал грешката, както и на лекарите за неупражнен контрол„, пишат още в становището си от болницата.

бел. ред. Каква стана тя? Едно време имаше един дето първа стреляше, а после питаше….

Коментирайте първи тази публикация на "Ново двайсе! Техническа грешка довела до уволнението на зам.-министъра"

Оставете коментар

Имейлът ви няма да бъде публикуван.


*