Сега четете
Еманюел Макрон е новият президент на Франция

Еманюел Макрон е новият президент на Франция

На 39 години кандидатът на „Напред!“ става осмия президент на Петата република с 65,5% -66,1%, според екзит пол данни на две агенции.

„Днес се отваря нова страница за Франция“, заяви Еманюел Макрон малко след като стана ясно, че печели втория тур на президентските избори и става нов държавен глава.“Нова страница в нашата дълга история се отваря тази вечер. Искам тази страница да бъде една страница на преоткритата надежда и доверие“, каза той.

Проевропейският центрист Еманюел Макрон спечели президентските избори във Франция, като победи на втория тур опонентката си от крайната десница Марин льо Пен, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Със своите 39 години политикът, който се самоопределя като „и ляв, и десен“, става най-младият президент, избран начело на страната.

Макрон, който само допреди три години бе неизвестен на французите, победи в днешното гласуване с между 65,5 и 66,1 процента от гласовете според първите прогнозни резултати.

Льо Пен получи между 33,9 и 34,5 процента след ожесточена предизборна кампания, която изведе на показ дълбоките разделения във Франция.

Въпреки тежкото поражение, 48-годишната кандидатка, противничка на имиграцията и на еврото, постигна исторически резултат за крайната френска десница.

Вижте и

Еманюел Макрон е разговарял за кратко по телефона с опонентката си Марин льо Пен, предаде Франс прес, като се позова на антуража на Макрон. Разговорът е бил сърдечен и се е състоял десет минути преди обявяването на резултатите от вота, от които стана ясно, че той е избран за президент.

Между 25,3 и 27 процента е делът на негласувалите по данни на Френския институт за изследване на общественото мнение и на социологическата агенция „Харис интерактив“.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре