Сега четете
АЕЖ-България стартира проучване за свободата на българските медии

АЕЖ-България стартира проучване за свободата на българските медии

78180По повод Деня на свободното слово Асоциацията на европейските журналисти-България (АЕЖ-България) започна четвъртото поред национално онлайн проучване на свободата на словото в България – „Журналистика без натиск?“, което ще се проведе в периода от 3-ти май до 5-ти юни, 2017 г.

С началото на проучването на днешната дата 3-ти май отбелязваме и Световния ден на свободата на печата заедно с ппрофесионалната журналистическа общност по целия свят. Мотото на тазгодишното честване е: „Критични умове в критично време: Ролята на медиите за подпомагането на мирни, справедливи и отворени общества“.

Каним българските журналисти да се включат в проучването и да заявят своя критичен поглед към медийната среда, като дадат лична оценка за нивото на свободата на слово в страната, външния и вътрешен за медиите натиск, автоцензурата, условията на труд в редакциите. Ако състоянието на журналистиката и качеството на медийната среда в България са важни за вас, отделете 12 минути от деня си, за да споделите мнението си  с нас – (към анкетата).

Анонимността на всеки участник е напълно гарантирана! Събраната информация ще се използва само в обобщен вид и е осигурена солидна защита от евентуални онлайн атаки и опити за манипулации. Отговорите ще се приемат до 5-ти юни, включително.

Това е четвъртото проучване за свободата на словото, което АЕЖ-България реализира на всеки две години. Резултатите от 2011, 2013 и 2015 г. са достъпни на нашия сайт. Тази година в партньорство с Фондация медийна демокрация резултатите от онлайн допитването ще бъдат разширени и с анализ на условията на труд в медиите.

Проучванията са част проект „Медиатор 0.2“ на АЕЖ-България с финансовата подкрепа на Фондация Америка за България.

За “Световния ден на свободата на печата“

Вижте и

През 1993 г. общото събрание на ООН провъзгласява 3 май за Световен ден на свободата на печата след препоръка, приета от Генералната конференция на ЮНЕСКО през 1991 г. Действията на ЮНЕСКО са в отговор на призив на африкански журналисти, които през същата година приемат декларацията от Виндхук, настояваща за независим печат и плурализъм.

 

източник: АЕЖ-България

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре