Хор „Светослав Обретенов“ стана „Музикант на годината“

В 26-та церемония „Музикант на годината“ на предаването „Алегро виваче“ си дадоха среща изгряващи звезди и доайени на музикалното изкуство, носители на отличието от предишни години и дебютиращи млади изпълнители.

На третия ден от Великден музиканти от няколко поколения създадоха  празник за публиката в препълнената зала „България“.

В допитването до слушателите на Българското национално радио за тазгодишната награда бяха номинирани 83-ма български изпълнители, а носител на наградата за 2016 г. стана  филхармоничният хор „Светослав Обретенов“. Статуетката бе връчена на  диригента на хора Славил Димитров от Момчил Георгиев, член на УС на  националното радио.

На галаконцерта и церемонията на предаването за класическа  музика на програма „Хоризонт“  бяха връчени и наградите в останалите категории.

Кристина Георгиева взе наградата за млад музикант. Шестнадесетгодишната цигуларка миналата година бе единственият български участник в Международният конкурс за млади цигулари „Йехуди Менухин“ през 2016 г.  В галаконцерта тя изпълни и „Цигански напеви“ от Пабло Сарасате, с които беше солист в концерт на Симфоничния оркестър на БНР в края на миналата година.

Първият носител на новоучредената награда на името на музикалния редактор Олга Камбурова – създател  на „Музикант на годината“, която ни напусна ненавреме, стана младата надежда на класическата китара Георги Димитров. Преди броени месеци покана на големият диригент проф. Пламен Джуров той осъществи една от мечтите си да – да  свири като солист на оркестър.

Петнадесет годишният Георги Димитров  сега получи възможност да направи студиен запис в БНР.

Наградата за най-добър музикален проект спечелиха цигуларят Веско Пантелеев-Ешкенази и пианистът Людмил Ангелов за албума си  „Танго“, с който след броени  дни ще започнат  турне в страната.

Фаворит  на слушателите на предаването за класическа музика „Алегро виваче“  за  най-добър ансамбъл стана Детският радиохор на БНР , носител на  титлата „Посланик на европейската култура“, присъдена от Европейската федерация на хоровете към ЕС.

Отличието за активна творческа дейност, за която  гласуваха  българите не само от страната, но и от цяла Европа отиде солистката на Бургаската опера Людмила Михайлова.

Наградата на „Алегро виваче“  за 80 годишния си юбилей получи композиторът Петър Льондев,  професор във ВУ “Св. Св. Кирил и Методий”, автор на многобройни хорови песни, книги и студии,  който записва и нотира над 40 000 народни песни и инструментални мелодии. Изпълнители на негови произведения са американският джазмен Чик Къриа и сакс квартет “Аполо“.

Музикант на годината“ е уникална награда, която се определя от слушателите на програма „Хоризонт“ на БНР и предаването за класическа музика „Алегро виваче“. Допитването се провежда от 1991 година.

 

източник: Връзки с обществеността на БНР

Коментирайте първи тази публикация на "Хор „Светослав Обретенов“ стана „Музикант на годината“"

Оставете коментар

Имейлът ви няма да бъде публикуван.


*