Сега четете
Борисов надмина себе си по наглост с Елена Йончева. А Цветелина?

Борисов надмина себе си по наглост с Елена Йончева. А Цветелина?

Бившият премиер заговори за конфликт на интереси по отношение на Елена Йончева, била съпруга на премиера, финансирали я да снима филм в …Сомалия. Не на Ривиерата или в Лос Анжелис…(виж по-долу за какво иде реч).

boiko2

На човек веднага му идва сравнението с Цветелина. И тя беше „съпруга” на премиер. И по това време правителството даде на банката й да разпространява винетките, с комисиона на стойност 36 млн. лева. Фирма на приближен на Цветелина, наричан „Стенли”, приятел на дъщеря й, доставяше бетон за метрото и изпълняваше поръчки на столична общината, крепостта на Борисов, от която започна похода си в политиката. И след това под герберското управление общината отпусна пари на фондация на Цветелина да прави фестивали в София.

Самата Цветелина лапна по неясен начин банка,

след като нейният възлюбен стана главен секретар на МВР. И после двамата попаднаха в тайните доклади на американското посолство, като в една от грамите се казваше как банката е обвинявана, че пере пари и Борисов прави чрез нея незаконни транзакции (виж тук).

После Цветелина продаде тази банка и лапна друга – Българо-американска кредитна банка (БАКБ) – само за 100 000 евро, пак докато Борисов беше премиер (виж тук).
А той търси конфликт на интереси при Йончева? И тя, и сегашната съпруга на неговия политически опонент, митичната за протестърите Моника, да ги сложиш на кантар от едната страна, трябва да ги умножиш по милион, за да се изравнят с тежестта на конфликта на интереси с борисовата Цветелина.

Но за какво става дума?
Борисов каза за Елена Йончева, цитиран от агенция „Фокус” и др. медии:
„Та това ново лице, което си позволи да каже за ГЕРБ, че краде, ако продължи и каже още една дума, ще наруша закона и ще изляза да кажа, как бяхме принудени да платим милиони за нея. С мъж премиер тогава. Ясен конфликт на интереси.”

В това изказване се вижда, че Борисов знае, че с нещо ще наруши закона, ако говори. Какво е то? Няма нищо секретно да се снима филм и да се съобщи кой го финансира.

Какво тогава ще наруши?

Ноември 2008 г. е отвлечена българка в Сомалия, работила за международна организация. Април 2009 г. са отвлечени 16 български моряци, които са били в екипажа на британски кораб, капитанът е българин. Докато френски служби и организации на място преговарят за освобождаването, през май Йончева заминава там и 20 дни снима филм по време на преговорите, но не на разноски на БНТ, а със спонсори.

elena_yoncheva12

Борисов има предвид очевидно този случай. Вероятно държавата е платила откуп, чрез френските служби, но не за репортерката, а за моряците. В някои медии тогава се съобщава за 2-2,5 млн. долара. Такива откупи са класифицирана информация и оповестяването им е заплаха за обществото – така се подстрекават терористите и др. да отвличат хора, като знаят, че ще получат откуп от съответната държава.

Въпреки това, през 2013 г. министър Московски също нападна Елена Йончева и обяви, че била там с правителствен самолет. Това беше в отговор на проверката как Борисов е използвал като личен транспорт правителствените хеликоптери и самолети. Но за съжаление обвинението на Московски е лесно доказуемо. Йончева веднага опроверга – летяла е дотам с редовен полет на KLM и с местна авиокомпания.

„Нейните действия в Сомалия струваха на нашата държава няколко милиона лева. След това трябваше да се разплатим към Франция и ние платихме тази сума – правителството на ГЕРБ. Нека тя да разкаже”, каза тогава Московски. Работата е, че такива конфиденциални преговори с похитители не се разказват.

Йончева обяви, че завежда дело срещу Московски, представи самолетни билети. В отговор Московски й се извини и оттегли думите си, че „българската държава е платила за нейната журналистическа работа в Сомалия”.

Вижте и

Сега Борисов пак приписва милиони на Елена Йончева. А те очевидно са били за друго. Вкарването на такива неща в предизборна борба, с клюкарски изказвания от бившия премиер,

са изключителна наглост

Бившият министър Симеон Дянков, на свой ред съобщи пред медиите, че като финансов министър платил пътни разходи на БНТ на Елена Йончева за командировки в чужбина „останали от правителството на Станишев”.
Бюджетът на БНТ не се управлява от правителството. То само му го определя и се гласува от парламента. БНТ решава как и къде да разпредели за командировки. Защо в случая БНТ ще оставя някакви разходи, непокрити от бюджета, на следващото правителство? Може само да се гадае. Имаше години, когато БНТ си оставяше по 1-1,5 млн. бюджет за филми, които си правеха връзкарите там и примадони като Севда Шишманова. И понякога голяма част от този бюджет оставаше неизразходвана и се връщаше в националния бюджет, а не даваха от него на външни автори (като Йончева).

Бившата директорка на БНТ Уляна Пръмова обясни, че Йончева е имала външен договор. По това време не е била на работа в БНТ. Условията са били авторката да си намери средствата изцяло сама. Не са и плащани и никакви командировъчни, БНТ не я е командировала.
Сега се точи поредна демагогия, по борисовски.

Филмите на Йончева са на световно ниво, кореспонденциите й от войни – също. Ако БНТ е поела разходите за някой неин филм, това е едно от малкото неща, за които са похарчили пари смислено. Но сред колегите й беше добре известно, че тя непрекъснато обикаляше да търси спонсори, и когато снимаше за БНТ.

 

източник: e-vestnik.bg

автор: Иван Бакалов

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре