Сега четете
„1984“ на Джордж Оруел се върна по кината в САЩ

„1984“ на Джордж Оруел се върна по кината в САЩ

home-inBM8v-4dWDLM_jБлизо двеста независими кина в Съединените щати върнаха филмовата адаптация на романа на Джордж Оруел „1984“ на големия екран в знак на протест срещу президента Доналд Тръмп. Кината избраха датата 4-ти април нарочно – това е денят, в който главният герой от романа, Уинстън, започва дневника си, като знак на бунт срещу тоталитарното правителство.

В книгата, издадена през 1949-та година, която се върна в класацията на бестселърите този януари, се разказва за правителство, което шпионира гражданите и ги принуждава да вярват на често противоречащи си твърдения. Британската класика „1984“ беше публикувана наново в началото на годината, след като администрацията на Доналд Тръмп защити термина „алтернативни факти“ и беше обвинена в открита манипулация на истината.

Дебора Ротман: Нелегитимен президент, който доказа за 75 дни, че е още по-опасен отколкото се очакваше. Започнах да препрочитам „1984“. Това не може да се случи тук. Фашизмът може да се издигне наново и Доналд Тръмп е неговото лице – опасен човек с опасни приятели.

Ръсел Рийдър: Много ми е трудно да толерирам лъжи особено когато трябва да се правя, че те са истина. А те се повтарят отново и отново. Лъжата си е лъжа, не можеш да се върнеш и да я промениш. Не можеш да я пренапишеш. Мисля, че това е една от темите, които Оруел засяга.

Вижте и

Лаура Флигнер: Ние познаваме тази книга и то от доста дълго време. Гледали сме и филма преди много години. Мисля, че гледайки го сега отново, ние правим ясно изявление и си напомняме какво може да се случи, когато си играем с огъня.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре