Сега четете
“Трънът в очите на Кремъл”

“Трънът в очите на Кремъл”

moskva-66Въпреки масовите заплахи за глоби и арести, протестът на десетки хиляди руснаци е най-концентрираната и мащабна демонстрация срещу режима на Путин от 2012-та насам.

Водачът на опозицията Алексей Навални и над 500 други са задържани на протестите в Москва. Съобщения за арестувани има в Санкт Петербург, Новосибирск, Владивосток, Томск и други градове.

Предварителната позиция на Кремъл беше ясна – московската полиция обяви в четвъртък, че съветва хората да не участват в “нелегални и провокативни демонстрации, нарушаващи обществения ред”.

В руските медии, обичайно съществува информационно затъмнение  – прокремълски държавни медии игнорираха събитията на деня и няма яснота за броят протестиращи. Правителството обяви протестите като незаконни и провокиращи насилие, въпреки начилието на множество отзиви за мирни демонстрации.

Задържани са и седемнадесет души от  Фонда за борба с корупцията на Навални, който изнесе сведения за корупционната афера премиера Димитрий Медведев, съобщи директора на Фонда Роман Рубанов пред Ройтерс. От правителството, както винаги в такива ситуации обявиха твърденията за “пропагандна атака”.

Навални обедини хората с общи възгледи, разбивайки митовете за опозиция на “западни елитисти” – руският народ резонира с него и кулминацията се разгърна в протест в името на демокрацията. Процесите, които той задвижва, идват на висока цена – руската прокуратура го осъди за “организиране на кражба на имущество”, навярно предотвратявайки участието му в президентските избори догодина.

Навални води протестите от 2011-та година – за последните шест години той е успял да изгради солиден образ, около който бавно се заражда съпротива. Това показва и освобождаването му – принуден да плати минимална глоба, Навални не беше задържан, въпреки легалните възможности. Властта се страхува от обратна реакция – единичните мистериозни покушения, превърнали се в запазена марка на Путин, не могат да контролират гнева на хиляди протестиращи.

От ЕС настояха за незабавно освобождаване на задържаните. Европа коментира действията на руското управление като “нарушаване на основни права за свобода на словото… и мирни събирания, които са фундаментално заложени в руската конституция.”

Държавния департамент в САЩ излезе с изявление, в което се казва, че: “Народът на Русия, подобно на останалите народи, заслужава правителство, което подкрепя свободно изразяване на идеи, прозрачно и отговорно управление, равна позиция пред закона и възможност за упражняване на права без страх от възмездие.”

Безопасността на опозицията срещу Путин винаги е била под въпрос. Поредният случай, в четвъртък бивш руски законодател и явен критик на руското правителство, Денис Вороненков, беше застрелян пред хотел в Киев, Украйна. Същевременно предстоят избори, които съдържат в себе си сивото обещание за четвърти мандат на Путин.

Вижте и

Раните в политиката на  Русия забират в продължение на близо двадесет години. Болестта кристализира в символиката, която Владимир Путин носи в себе си – тази на хладнокръвен и пресметлив диктатор, срещу когото не е разумно да играеш.

В съда активистът повтори обвиненията си към Медведев, отказвайки да склони глава пред режима. А страховете на властта остават, както напомни за това и Навални в туитър:

 “Много хора бяха задържани днес. Това е разбираемо – престъпниците така бранят самите себе си. Но не може да задържиш всички, които са против корупцията. Ние сме милиони.”

Дата: 27.03.2017 16:04
Източник: www.terminal3.bg
Автор: Йоанна Маринова

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре