Сега четете
Следващото управление, дори да бъде съставено, ще бъде краткотрайно и нестабилно

Следващото управление, дори да бъде съставено, ще бъде краткотрайно и нестабилно

prof. MarinovТова прогнозира политологът проф. Александър Маринов в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“.

Водещ: Проф.. Маринов, очакван ли беше този резултат на изборите и големият въпрос – отново ли около ГЕРБ ще се формира следващата управляваща коалиция?

Александър Маринов: Нека да припомним основните факти. Вие посочихте резултатите при почти 90% обработени протоколи на СИК-овете, което означава, че вероятността за промяна в основните неща е много малка. Първо, ГЕРБ печели доста по-убедително, отколкото можеше да се предположи, за мен поне, или даже бих казал по-точно БСП загуби по-убедително, отколкото очаквах, тъй като, аз вече казах снощи, че при определени обстоятелства, кампания, лидерство, БСП можеше да спечели тези избори, макар и с малко. Второ, по-зле от очакваното се представиха звездите от президентските избори – „Обединени патриоти“ и „Воля“. Трето, което е много съществено и има пряко отношение по вашия въпрос, че по всяка вероятност нито една дясна формация няма да влезе в парламента. В момента гледам данните, „Да България“ имат 3,06%, РБ, който се смяташе за сигурен има 3,02%, тоест много малко вероятно е за оставащите 10% от протоколите, като се има предвид от къде се очакват още протоколи, те да наберат тези липсващи гласове. Така че 5-партиен парламент, при който съставянето на правителство ще е много трудно и аз затова бих казал, че за БСП не е толкова лошо, че загуби тези избори, макар че би могла да ги загуби по-елегантно. Не казвам, че са го направили нарочно, в никакъв случай, но сега на ГЕРБ хич няма да е лесно. Вече имах възможност да кажа, тук вече няма изненада в това отношение, че следващото управление, дори да бъде съставено ще бъде краткотрайно, нестабилно и след не много време ще ходим пак на избори.
Водещ: Тоест очаквате съвсем скоро предсрочни избори?
Александър Маринов: Съвсем скоро – не.
Водещ: Каква според вас ще е ролята на патриотите сега, може би още по-силна, отколкото в предишното управление, вероятно ще бъдат ухажвани и отляво, и отдясно, но можем ли да предвидим те какво ще предпочетат?
Александър Маринов: Проблемът е в това, че патриотите биха могли да бъдат много важни, ако се бяха представили на нивото на президентските избори. Сега те все пак са доста по-слаби, така че ясно е, че в този парламента двупартийна коалиция не може да има, освен в хипотетичната голяма – ГЕРБ и БСП, а оттук нататък вече какви биха могли да бъдат вариантите, аз не съм смятал точно, ще видим какви ще са мандатите, но може да се окаже, че дори ГЕРБ, патриотите, плюс „Воля“ няма да са достатъчни или ще бъдат на ръба. Така че трудно е да се каже, при всяко положение патриотите са в най-изгодна позиция, защото биха могли да се коалират и вляво, и вдясно.
Водещ: Ролята на ДПС каква би била, много от тези основни политически партии се разграничиха, казаха, че с ДПС коалиция не биха правили?
Александър Маринов: Предполагам, че предвид създалата се ситуация, ДПС ще имат много важна роля, тъй като ще подкрепят неофициално. Без тяхната неофициална подкрепа според мен много трудно може да се състави правителство или поне да функционира нормално. Няма да участват, според мен, или поне на този етап е ясно, че няма да участват официално, открито във властта, но тяхното отношение ще е много съществено, поне така мисля аз.
Водещ: Предстои да видим наистина в следващите дни, след всички тези разговори, които предстоят между партиите. Искам ми се сега да изкоментираме по-конкретно резултатите на самите партии, вие вече споменахте мнението си за БСП, но те все пак бележат сериозен ръст на подкрепата, спрямо предходния парламентарен вот. Кое според вас съживи левицата, много хора я отписваха?
Александър Маринов: Първо, съживи ги победата на Румен Радев. Ние виждаме, че по всяка вероятност гласовете получени от БСП се доближават до гласовете, получени от Румен Радев и Илияна Йотова на първия тур. Второ, вижте, всичко се познава в сравнението, включително и в политиката. През 2014 година БСП се провали с трясък, заради коалицията с ДПС, мина време, видя се, че следващите не са кой знае колко по-добри. Общо-взето негативизмът на хората, критичността се насочи другаде, у нас това често се случва – позабравя се. Но вижте, фактът си е факт. С изключение на 2 или 3 избирателни района, където още има възможност нещата да се обърнат БСП губи навсякъде в страната и това е показателно, че просто не са успели да надскочат това, което, условно казано, си е било тяхно. Така че Нинова не беше права, когато предвиди, че ще има втора серия на филма „Радев“, просто това е друг тип вот.
Водещ: Със сигурност това трябва да го отчитат политиците. Дясното пространство – там ситуацията изглежда коренно различна – все повече, все по-малки партии, все по-раздробено изглежда това пространстов. Първо, причините може би са ясни за това, но имат ли възможност тези партии да се консолидират около нещо, така че да могат да влязат дори в парламента?
Александър Маринов: Да, разбира се. Оставете РБ, остатъчният, където възникнаха тежки конфликти, но дори ако „Да България“ и „Нова Република“ бяха заедно щяха да влязат с един приличен резултат, спокойно да влязат. Дясното има два пътя – или ще се опитат по някакъв начин пак да се съберат, както се случи с РБ в миналия парламент и тогава ще е отново едно ходене по мъките, повторение, или ще се опитат поотделно или по някакъв друг начин да излъчат някакъв свой фаворит, някакъв свой водач, но отношенията между лидерите са толкова изострени, а вероятно има и други причини, че аз не виждам как тези отломки от дясната стомна могат да се съберат отново заедно. Така че дясното е пред своята „Фукушима“, ако мога така да се изразя, като катастрофа все едно, че е станала ядрена. Не виждам в близко време някакви съществени позитивни тенденции, което е лошо, защото България не само, че няма напълно автентично ляво, а сега вече няма и никакво автентично дясно, защото ГЕРБ е всичко друго, само не и дясна партия.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре