Сега четете
Почина легендата на рокендрола Чък Бери

Почина легендата на рокендрола Чък Бери

CIRCA 1968: Rock and roll musician Chuck Berry does the splits as he plays his Gibson hollowbody electric guitar in circa 1968. (Photo by Michael Ochs Archives/Getty Images)
Снимка: Getty Images, 1968

На 90-годишна възраст, в дома си в щата Мисури, почина американският музикант Чък Бери.

Роденият през 1926 година певец и китарист, чието пълно име е Чарлз Едуард Бери, е един от пионерите на рокендрола. Той въвежда китарния риф като отличителна черта в рок композицията.

https://youtu.be/d1oyvAMtFsk

 

Стилът на Бери е съчетание от влиянията на ритъм енд блус, кънтри и блус жанра, подкрепени от остроумни текстове, понякога достигащи до откровена сексуална тематика. Важна част от неговите сценични изпълнения е прословутата „патешка походка.“ Известен е и с прякора „лудите крака“ заради несравнимите си движения на сцената.

Чък Бери оказва голямо влияние върху изпълнители от бъдещото поколение като Бийтълс, Ролинг Стоунс, Бийч Бойс, Боб Дилън. Дилън го наричаше „Шекспир на рокендрола“, защото Бери бе един от първите, които пишеха и изпълняваха песните си.

През 1955 г. записва първата си песен и това „Maybellene“, превърнала се във феноменален успех.

 

В края на 50-те години музиката на Чък Бери е навсякъде. Песните му са посветени на прости и универсални теми, вълнуващи младежите – купони, флиртове, коли, училище. Така Чък Бери става герой на бялата младеж, привлечена от рокендрола.

Първите рок групи от Англия смятат стила на Чък Бери за образец и неговите китарни композиции оказват огромно влияние върху формиращата се бийт музика във Великобритания.

https://youtu.be/kT3kCVFFLNg

Според редица критици и ценители от всичките ранни рокендрол изпълнители той е най-важният за развитието на тази музика. „Той е нейният най-голям автор на песни, главния оформител на нейното инструментално звучене, един от нейните най-велики китаристи и един от нейните най-добри изпълнители“, гласи една от оценките за него.

 

През 1986 година той стана един от първите изпълнители, включени в Залата на славата на рокендрола. Бери влиза в списъка на 100-те най-велики изпълнители за всички времена според списание „Ролинг стоун“, където му бе отредено петото място. Той е също носител на наградата „Грами“ за особен принос в музиката и развитието на звукозаписната индустрия.

https://youtu.be/MEtLeoNW6Sw

Сред хитовете на Чък Бери са „Johnny B. Goode,“ „Roll Over Beethoven“, „Sweet Little Sixteen“, „Maybellene“, „Thirty Days“ и др. Най-популярните му парчета са композирани са от 50-те, 60-те и 70-те години на миналия век.

Кончината на Чък Бери опечали много световни звезди. Те изразяват съболезнования на страниците в социалните мрежи.

Вижте и

„Неговите текстове сияеха над всички останали и представляваха „американската мечта“ в друга светлина. Чак, ти беше изключителен и твоята музика винаги ще бъде вътре в нас“, написа в Мик Джагър в Туитър.

„Почивай в мир. И мир, и любов, Чък Бери, мистър рокендрол“, написа на свой ред Ринго Стар, барабанистът на легендарната група „Бийтълз“.

Брус Спрингстийн го нарече „най-великият китарист и рокендрол музикант от живялите някога“. Певецът Лени Кравиц публикува на страницата в „Инстаграм“ снимка на младия Бери, като написа следния текст: „Да живее Чък Бери! Никой от нас нямаше да е тук без теб!“

Ето и още една от вечните му песни: 

 

И на финала – две легенди и един супер рок!

 

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре