Сега четете
Шефът на германското разузнаване не вярва, че Гюлен стои зад пуча в Турция

Шефът на германското разузнаване не вярва, че Гюлен стои зад пуча в Турция

768x432 (1)Турското правителство не е успяло да убеди германската разузнавателна служба BND, че живеещият в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен стои зад неуспешния преврат през миналото лято в Турция. Това обяви шефът на BND пред сп. „Шпигел“.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и турското правителство обвиняват Гюлен в организирането на пуча на 15 юли 2016 г., при който повече от 240 души бяха убити, след като части от турската армия се опитаха да атакуват парламента и да свалят от власт правителството.

„Турция се опита да ни убеди в това на всякакво равнище, но досега тя не е успяла“, изтъкна директорът на BND Бруно Кал.

Ердоган и турското правителство искат САЩ да екстрадират Гюлен, който отрича участие в пуча.

Запитан дали движението на Гюлен е крайно ислямистко или терористично, Кал посочил, че това е „гражданско сдружение, което има за цел да осигури допълнително религиозно и светско образование“.

Кал също така отбелязал, че не смята, че турското правителство стои зад опита за преврат, посочвайки: „Опитът за преврат не беше иницииран от правителството. Преди 15 юли правителството вече започна голяма чистка, така че части от армията смятаха, че трябва бързо да направят преврат преди да ги погнат и тях.“

Вижте и

Кал също така предупредил за нарастваща руска заплаха за Германия и Европа, изтъквайки: „Русия удвои бойната сила на западната си граница … не можете да разглеждате всичко това като защита срещу Запада.“

По думите му, Русия може да окаже влияние върху парламентарните избори в Германия на 24 септември. „Ние трябва най-малкото да очакваме, че това може да се случи“, предупреди Бруно Кал.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре