Сега четете
България и Турция се скараха заради кампанията на

България и Турция се скараха заради кампанията на

ДОСТИскри започнаха да прехвърчат между София и Анкара заради „Обединение ДОСТ“ на бившите кадри на ДПС Лютви Местан и Орхан Исмаилов. След като българското външно министерство обвини южната ни съседка, че оказва подкрепа на коалицията и така се меси във вътрешните работи на държавата ни, вчера турските дипломати отвърнаха, че страната ни нарушава правата на българските изселници в Турция. И се позоваха на въведената от предишното управление разпоредба в Изборния кодекс, която забранява да се откриват повече от 35 избирателни секции в чужда държава.

Пререканието започна заради информацията, че турският социален министър Мехмет Мюеззиноглу открито е приканвал изселниците да подкрепят „Обединение ДОСТ“ на предсрочния парламентарен вот. В отговор българското МВнР привика посланика на Анкара у нас Сюлейман Гьокче. „Обещанията за материални стимули при гласуване и откритите призиви за подкрепа на една определена политическа партия разглеждаме като директна намеса във вътрешните работи на България и считаме за напълно неприемливи“, обявиха от дипломатическото ни ведомство. И подчертаха, че „като страна – член на Европейския съюз, който е основан на правила“, България спазва всички условия за откриване на секции, които южната ни съседка ни е поставила.

Вчера говорителят на турското МВнР Хюсеин Мюфтюоглу обидено отвърна, че страната му е „сред основателите на базираната на правила европейска система“. „Доста показателно е, от друга страна, че препратката към системата от правила идва от държава, която е приела специален закон, ограничаващ броя на урните в Турция до 35, така че да лиши българските граждани от турски произход, живеещи в Турция, от възможността да ползват правото си на глас – едно от основните им политически права“, пише в позицията Мюфтюоглу. И се отправя призив България да „изостави подобни практики, чието предназначение е да ограничат политическите права на малцинствата в страната и които противоречат на европейската система, основана на правила“.

В позицията се твърди още, че обвиненията за „финансови стимули“ за изселниците „не са съобразени с фактите“. Отхвърля се и твърдението, че Турция се меси във вътрешните ни дела. И се обещава, че Анкара „ще продължи да осигурява най-идеалните условия за всички български граждани на своя територия, за да гласуват на предстоящите избори в България“.

Вижте и

У нас режисьорът и кандидат-депутат от „Обединение ДОСТ“ Евгений Михайлов разтълкува подкрепата на турската държава за коалицията като ход, който цели да задържи България в ЕС и НАТО. „Представители на натовската държава не биха искали до границите си да имат Путиновия режим и не искат България да влезе в Евразия“, смята бившият син активист.
Дата: 10.03.2017 00:11
Източник: www.mignews.info

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре