Сега четете
Тодоров ден се празнува днес

Тодоров ден се празнува днес

сн. Андрей Велчев
сн. Андрей Велчев

В първата събота от Великденските пости се празнува Тодоровден, наричан още Тудорица или Конски Великден.

Днес имен ден имат всички, които носят името на св. Теодор Тирон, както и тези с имена Божидар, Донка, Юлиян, Юлияна.

Св. Тодор заема важна част от народните обичаи и е важен за всички пролетни ритуали, за смяната на зимата с пролетта и свързаното с нея плодородие.

Според народните представи на този ден св. Тодор обхожда на своя кон пролетното поле да провери растат ли посевите, после забива копието си в земята, връзва за него коня, съблича девет кожуха и отива при Бога, за да моли за лято.

Затова народът свързва Тодоровден с надеждата за плодородие.

Традициите повеляват

Младите невести да омесят обреден хляб с формата на кон или подкова. Хлябът се намазва с мед и по него се залепва варена царевица. След това свекървата проверява добре ли е станал и се раздава на близките.

Този ритуал е важен за сближаването между снахите и свекървите и за приемането на младите булки в семейството. От обредния хляб се слага в яслите на конете, да са здрави и да има приплод.

Младите момичета мият косите си с вода, в която има сламки от яслите на конете, за да са лъскави и здрави косите им като конските гриви, после изливат водата след конете, които поемат към определеното за кушиите място.

Вижте и

За това конните кошии заемат важно място в празненствата на този ден.

Докато жените изпълняват своите ритуали, мъжете се подготвят за надбягването с коне. Стават още в зори, сресват и кичат най-хубавите си коне с шарени конци, мъниста и пискюли.

След надбягването, на което печели най-бързият, следва награждаването – торба хубав зоб, венец, който момите са изплели и не на последно място – признанието на останалите.

Празничната трапеза на Тодоровден включва пита, супа от леща, гъбена чорба, картофи и варена царевица.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре