Сега четете
„Бялата мечка“ – алтернатива на „Синия кит“

„Бялата мечка“ – алтернатива на „Синия кит“

2111300386Виртуалната интернет-игра „Синия кит“, мимикрираща и под други названия – „Синия гълъб“ ,“Морето на китовете“ и „Тих дом“, доведе до самоубийство стотици деца по света.

Наскоро „стъпи“ и в българското интернет-пространство.

Хубавата новина е, че много медии у нас алармираха за опасността, а от Русия вече тръгна и алтернатива на „кита“ – логото на новата игра е „Доброта“ и се нарича „Бялата мечка“.

Разработката й е на руски студенти.

Всъщност, и „Синия кит“ тръгна пак от Русия, и според специалисти е на практика добре познатата в миналото „руска рулетка“, разработена в интернет-вариант.

siniy-kit-tihiy-dom-razbudi-menya-v-4-20-zadaniya-kak-popast-v-igru_1Създателите й остават неизвестни, а заклеймителите й са много родители на деца, политици, полицаи, психолози и блогъри, които окачествяват „Синия кит“ като дяволска интернет манипулация.

Досега известното е само, че „Синия кит“ тръгва от някоя от бившите съветски републики, но кой я е пуснал в мрежата, остава загадка.

Заради „неизвестния извършител“ досега са се самоубили над 200 деца само в Русия, а общият брой на жертвите по света вероятно е много над тази зловеща статистика.

Начинът на свързване със сектантската игра е през социалните мрежи с определен хаштаг.

Веднъж въвлечени в играта, децата започват да изпитвах страх, паника и безпокойство. Тя ги подтиква към агресия, насилие и самоубийство, чрез заплахи. Задачите, които им поставя „господарят“ – Синия кит, изискват не само да се самонараняват, но иска и визуални доказателства за това!?!

Всеки участник в играта получава по 50 заповеди, които трябва да изпълни за 50 дни. Много от задачите са опасни за живота не само психически, но и като физически изпълнения: като да речем, детето да се изкачи по стрелата на кран и да си направи снимка горе.

hqdefaultОт децата се изисква „героизъм“ от типа противообществени прояви: кражби, нападения над други деца, палежи. Внушават им се суицидни мисли и се провокира склонност към самонаранявания.

Започва се с наглед невинната задача да нарисуват на ръката си с бръснарско ножче Господаря – Синия кит. На финалния, 50-и ден се дава последната, в буквалния смисъл на думата, задача – самоубийство!

Препоръчват се и начини за изпълнението му – чрез скок отвисоко, хвърляне под автомобил, обесване, прерязване на вените, свръхдоза от наркотик, или лекарства.

Най-уязвими на тези внушения, естествено, са тийнеджърите – деца на възраст от 12 до 16 години. Именно в тази рискува група са и „успешните“ самоубийства.

Какво предлага алтернативната игра „Бялата мечка“?

12_main_new.1487686035

Вижте и

В нея пак има 50 задачи с различна степен на сложност, но те са от рода на това да почистиш двора на училището, или дома в който живееш; да помогнеш на възрастен самотен човек, като му напазаруваш и му върнеш рестото до стотинка…Всички задачи възпитават в дух на взаимопомощ и доброта, каквото е и логото на играта – стъпка от голяма мечешка лапа.

 

Всички добри дела се документират визуално, също като в „Синия кит“, но предизвикателствата са различни и не свършват със самоубийство, а с благодарност за героизма, с популяризирането на извършителите на добри дела в социалните мрежи.

Въпросът е единствено, ще заангажира ли вниманието на децата „Бялата мечка“ така, както „Синия кит“?

Известно е, че за повечето от тийнеджърите екшънът и героизмът се съизмерват с герои и дела, които твърде често изобщо не са за пример, но затова пък силно ги привличат.

За жалост, авторите на „Синия кит“ добре са преценили това!..

 

автор: Еми Мариянска/impressio

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре