Сега четете
„Анна Каренина“ жъне успехи на родната театрална сцена

„Анна Каренина“ жъне успехи на родната театрална сцена

Anna Karenina (2)В световен мащаб екранизациите по романа на Лев Толстой „Анна Каренина“ са много, но поставянето му на театрална сцена – определено са малко.

Затова и постановката в Театър „София“ с режисьор Николай Поляков събуди любопитство още с премиерата си.

А след обявяването на тазгодишните номинации за наградите ИКАР – причините да отидете да я видите се умножават по три – спектакълът получи номинации в следните сериозни категории:

– „Режисура“ – Николай Поляков, чието дело е и драматизацията;

– „Сценография“ -МаринаРайчинова (носител на миналогодишната награда ИКАР за Сценография);

– „Авторскамузика“ -ХристоЙоцов(номиран също и за „Роня, дъщерятанаразбойника” поАстридЛиндгрен, адаптация и режисураКатяПетрова, отново в Театър „София“);
В ролята на Анна Каренина е актрисата Мила Банчева, част от трупата на Театър „София“ от 2007 г., като още тогава печели симпатиите на театралната публика в ролята на Жулиета в „Ромео и Жулиета“ от У. Шекспир, режисьор Здравко Митков. В ролята на нейния съпруг Алексей Каренин е директорът на театъра Ириней Константинов, а като Алексей Вронски на сцената виждаме Антон Григоров.

Участват още СилвияПеткова/СофияМаринкова, ЮлиМалинов, МиленаЖивкова, МартинГяуров, ЮлиянРачков, СимонаХалачева, ЙорданкаЛюбенова, МихаилМилчев и ЛораМутишева.

За спектакъла си Николай Поляков казва: „Много е писано и казаноза „АннаКаренина” наЛевТолстой. Отдълбокасемейнадрамадонароднаметафизичнасага; отенциклопедиянарускияживотдопървияроманнасимволизма; а рускиятписател, есеист и изкуствоведДмитрийБиковсъвсемне е единственият, койтогонаричаполитическироман.

Моятатеатралназадача е далечпо-скромна. Искамедаразкажем с актьоритеисториятанаеднихора, които „немогатдасешегуватсъссърдечнитеработи”, подумитенаединотгероите. Лични, сърдечниработи, случващисеобачепредочитенабезмилостнотоОбщество. Еднагруба и жестокасила, силанеясна, маскирана и потайна, коятобезцеремонноуправляваживотаим.

Вижте и

По 900-те страницинаромана “АннаКаренина“ сасниманимногофилмовиверсии. Аз и ТеатърСофиявипредлагамееднатеатрална. Струвасида я видите, дорисамозарадиискренатаактьорскаработа.“

Снимкиотспектакъла: Simon Varsano / www.simonvarsano.com

 

Следващи дати: 8 и 22 февруари; 7, 16 и 31 март

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре