Сега четете
Британският парламент каза „ДА” на излизането от ЕС със смазващо мнозинство

Британският парламент каза „ДА” на излизането от ЕС със смазващо мнозинство

218fb1df125fabc2cb0d776fbf30c75f146877ad
Народните представители от Камарата на общините гласуваха законопроекта за стартиране на „Брекзит” с 498 срещу 114 гласа

Британските политици направиха първата крачка към излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз. С гласувания в Долната камара на парламента законопроект депутатите упълномощиха министър-председателя Тереза Мей да започне процедурата по излизане от Европейския съюз.

Преди това те отхвърлиха с 336 гласа „за“ и 100 „против“ предложената от Шотландската национална партия поправка, която имаше за цел да унищожи закона в зародиш, отбелязва АФП.

Според поправката законът не е трябвало да се разглежда, защото правителството на премиера Тереза Мей няма намерение да се допита до регионалните парламенти, не е публикувало „бяла книга“ за стратегията си, „отказва да даде гаранции за положението на жителите на ЕС, живеещи във Великобритания“ и не е отговорило на серия въпроси, отнасящи се до изтеглянето от Общия европейски пазар.

Преди гласуването Тереза Мей отговори на част от критиките, обявявайки, че „бялата книга“ ще бъде публикувана в четвъртък, отбелязва АФП.

Предложението имаше твърде малки шансове да бъде прието, тъй като Консервативната партия притежава мнозинство в долната камара на британския парламент, а Лейбъристката партия обеща да не блокира проектозакона.

Законопроектът ще даде право на Тереза Мей да задейства член 50 от Лисабонския договор, регламентиращ реда за напускане на съюза. За да влезе в сила е необходимо одобряването му и от Горната камара на британския парламент – Камарата на лордовете.

Консервативното правителство изявява желание законопроектът да бъде окончателно приет до началото на месец март, за да се впише в поставения от самата Тереза Мей краен срок за задействане на процедурата, който е 31 март.

Вижте и

Проевропейските членове на Камарата на общините от опозицията ще се опитат в оставащото време да включат повече поправки в законопроекта, които да предотвратят т.нар. „твърд Брекзит”, свързан с потенциален икономически шок от внезапно напускане.

Междувременно външният министър Борис Джонсън, който бе водач на кампанията за напускане на Европейския съюз, нарече одобрения законопроект „абсолютно необходим”.

Коментирайки новината в социалните мрежи Джонсън добави: „Ние може да напускаме договорите на ЕС, но не напускаме Европа”.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре