Сега четете
Фалират двата най-значими вестника в Гърция

Фалират двата най-значими вестника в Гърция

Засегнатите вестници са всекидневникът „Та Неа“, който е с най-голям тираж и седмичникът „То Вима“.

Издаването на двата най-значими гръцки вестника ще бъде преустановено заради проблеми с дълга на групата „Ламбракис“, която ги притежава.
Новината съобщи самата група, собственик на изданията, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Ламбракис ще спре публикуването им след няколко дни поради финансови причини, се казва в съобщението на медийната група. Тя притежава и редица списания, информационни сайтове, както и радио Вима Еф Ем.

През декември Ламбракис не можа да плати вноската си по дълг от 99 милиона евро.

Директорът на „То Вима“ Антонис Каракусис разкри още на 11 януари, че групата има проблеми от финансово естество, които се дължали, по думите му, на кризата, която Гърция преживява от 2010 г. и която стана причина за закриването на много медии.

Сега в изявлението си Ламбракис обвинява банките кредитори, които са решили да я поставят под режим на специално управление, без да й оставят средства да продължи с издаването на вестниците си.

Групата твърди, че банките задържат всичките ѝ приходи, идващи било то от продажби на вестниците или от реклами. Ламбракис е акционер в телевизия Мега, която също е затънала в дългове.

Вижте и

Медийната група от месеци наред е в центъра на съдебна криза. Нейният президент Ставрос Психарис е съден за пране на пари и данъчни измами.

Медийната група е особено критична към премиера Алексис Ципрас от избирането му през 2015 г. Заедно с други медийни групи Ламбракис стана мишена на усилията на правителството за възстановяване на прозрачността в медийния сектор. Според правителството сега медийният сектор е в ръцете на олигарсите.

Ламбракис обаче храни все пак някаква надежда, че ще може да издава водещите си вестници, пояснявайки, че служителите, които работят в името на ценностите на свободната журналистика, се борят и ще продължат да се борят за спасяването на групата, на нейните исторически издания и на другите й публикации.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре