Сега четете
Строят нов град на 20 км от София

Строят нов град на 20 км от София

5e_rlgqp6През пролетта започва поетапното изграждане на нов град на 20 км от София, което ще отнеме между 5-7 години. Той ще носи името “Хълмовете на Плана“ и ще се намира в Плана планина, между София и Самоков.

Правителството одобри инвестиционния проект през април м. г. Общата застроена площ се очаква да бъде около 25 дка. Общият размер на инвестицията се планира да бъде в размер на 53.650 млн. лева.

Емил Магрисо – мениджър на проекта, разказа пред БНТ, че в града се предвиждат детски градини, основно училище, търговски център, фитнес център, ресторанти.

„Всичко, което е необходимо на един жител, за да може да живее спокойно“, заключи той.

Идеята за градчето е на израелския бизнесмен Авиноам Катриели, който живее в България от 10 години. Казва, че е купил 2000 декара в Плана планина заради гледката, която се разкрива от хълмовете там и чистия въздух.

„В тези 2000 декара има само 22 декара дървета. Не само, че нямаме намерение да ги изсичаме, но искаме да засадим и нови“, казва Авиноам Катриели.

За да се улесни достъпът до града, ще бъде ремонтиран пътят, който минава през село Плана и ще се изгради нов през село Горни Окол. Разходите ще са за сметка на собственика на земята, както и тези за прокарването на ток и вода до всички сгради.

Освен на електропровода, който минава през терена, в новия град ще разчитат и на соларни системи. Очаква се така да се избегнат проблеми с тока и през зимата.

Вижте и

„Искаме да дадем добра възможност на средния клас, който живее в България, да си купи тук къща с много добри условия. Надяваме се и да успеем да върнем част от напусналите страната българи. Говорим за повече от един милион и 400 хиляди млади българи“, казва още Катриели.

Последният град, строен в България, е Димитровград.

Цената на повечето къщи в града ще доближава тази на тристайните апартаменти в крайните софийски квартали. Предлагат се и парцели. Очаква се строителството да започне през пролетта, а според експертите от Министерството на икономиката с проекта ще се разкрият над 100 нови работни места.

източник: dnes.dir.bg
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре