Сега четете
Росен Плевнелиев: Един безспорно много труден, но успешен мандат приключи

Росен Плевнелиев: Един безспорно много труден, но успешен мандат приключи

Един безспорно много труден, но успешен мандат приключи. Това каза президентът Росен Плевнелиев по време на пресконференция по повод петата година от встъпването му в длъжност, предаде „Фокус“.

 

„Бяхме свидетели на рекорден брой конфликти. На многобройни и паралелно протичащи кризи в света. Във вътрешно политически план имаше парламентарни кризи. Особено критични бяха 2013 и 2014 г., когато само за 2 години се смениха пет правителства и три парламента. Президентската институция не е на силната ръка, а на баланса. Смисълът в политиката е да овластиш гражданите; не да местиш граници, а да мислиш отвъд границите; да интегрираш – не да разделяш; да подкрепяш принципи – не интереси“, заяви президентът Плевнелиев.

Горд съм, каза президентът и добави: За мен активното гражданско общество беше незаменим партньор във вземането на решения.

Горд съм да бъда първият държавен глава, инициирал референдум, подкрепил недвусмислено пряката демокрация. Първият български президент публично свалил доверие от мандатоносител. Първият въвел дългосрочното планиране в държавата и достигнал пълно съгласие по програмата България 2020.

Аз осигурих приемственост. Зададох стратегически национални приоритети – дуалната система на образование, първата иновационна екосистема и технологичен парк на Балканите.

Апелирах партийното противопоставяне да остане в миналото, измежду научените уроци на прехода, заяви Плевнелиев.

С изпълнителната власт обединихме усилия в името на модернизацията в България. Икономиката ни е в подем. Днес България се ползва с доверието на държавите, има исторически най-ниски лихви, отбеляза президентът.

От първия ден на мандата си поставих електронното правителство като основен приоритет и антиолигархична мярка. Днес голямата тема в обществото е справеливостта в държавата. Необходими са спешни мерки за реформиране на правосъдието на България, заяви държавният глава.

В международен аспект водих последователна и честна политика. Още в началото казах, че Европейският съюз е моето семейство. Дадох всичко за обединена и силна Европа.

Посочих ясно, това че аз съм първият демократично избран президент, който се противопоставя на руския президент, не ме прави ястреб. Обичам Русия, казах аз, но правя разлика между руския президент и руския народ. Правя разлика между Кремъл и Русия, заяви Плевнелиев.

Оставам активен, но надпартиен. Ще бъда готов да отида и на барикадата, заяви президентът Росен Плевнелиев.

Трудните моменти в мандата бяха многобройни – терористичен атентат на родна земя, природни бедствия, кибератаки…, припомни президентът.

Той е категоричен, че нашата сигурност е гарантирана само в НАТО. Аз съм убеден евроатлантик. Положих всички усилия България да бъде достоен член на Алианса, добави държавният глава.

Вижте и

Мисля, че се справихме достойно. Днес България стои добре на фона на извънредната нестабилност около нас. Надявам се идващите след нас да надградят постигнатото, а не да рушат, каза Росен Плевнелиев.

Необещах всичко, но изпълних всичко, което обещах. Обещах да не правя коалиции в президентството – изпълнено. Обещах да не назначават служители на Държавна сигурност – изпълнено. Обещах да инициирам референдум – изпълнено, отчете Плевнелиев.

Бях президент, но и кризисен мениджър. Чувствах се на точното място. В много моменти бях сам, но носих своята отговорност. Ще продължа да отстоявам националния интерес и европейското развитие на България, каза още президентът.

В заключение Росен Плевнелиев отправи няколко предупреждения:

Има риск за отнемане на Българското председателство на Европейския съвет. Има риск за непризнаване на изборните резултати, ако има съмнение в служебното правителство. Има риск от геополитически провал, ако се промени курсът на членството на България в ЕС и НАТО и се превърнем в периферия. Има риск от нова миграционна вълна.

Не се връщам към политическите партии и няма да правя политическа партия, завърши Плевнелиев.

Източник: БГНЕС

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре