Сега четете
Успяха ли обилните снеговалежи да влошат мобилната комуникация?

Успяха ли обилните снеговалежи да влошат мобилната комуникация?

vbojkovОт кога ще може да говорим без роуминг в Европа? Този път снеговете, ветровете и студовете не предизвикаха сериозни проблеми в мобилните комуникации. Някои от мобилните оператори се оправдаваха със студа като причина за влошена скорост на достъпа до интернет. Намаляха оплакванията на потребители от подвеждащи оферти за смяна на тарифни планове, които водят до повече разходи, вместо до обратното. Предстои ново предизвикателство – отпадането на роуминга в страните от Европейския съюз. Гост в студиото на „Денят започва“ беше Веселин Божков, председател на Комисията за регулиране на съобщенията.

„Още от миналата година, когато идва зимният сезон, ние изпращаме писма, да ни уведомят какви мерки са предприели, за да избегнат именно липсата на предоставяне на непрекъснатост на електронните съобщителни услуги. В този ред на мисли тази година ние ги помолихме и те ни информираха, че са предприели действия преди всичко за зареждане с гориво на генераторите, освен това осигуряване на преносими генератори, осигуряване на високопреносима техника“, каза Божков.

Предстои отпадане на роуминга в Европейския съюз, но има уловки, при които мобилните оператори може да проявят нелоялност.

„Аз се надявам, че крайното решение – 15-ти юни 2017 година, действително да бъде дедлайнът, след който всеки ще може да ползва и да разговаря на базата на националните тарифи“, каза Божков.

„Подводните камъни може да ги разглеждаме от гледна точка на факта, че ако даден оператор усети, че има разходи, които ще бъдат под разхода ориентираните, той може да се обърне към националният регулатор, за да иска корекция на цените“, продължи той.

Често пъти мобилните оператори лансират, че предлагат 99.99% покритие в страната, но и често се случва дори в големи градове да има проблеми с мрежата, каза още Веселин Божков. Той даде и пример с област Силистра, Добрич и местата с висока надморска височина.

Вижте и

Наложили сме над 210 акта и 212 наказателни постановления срещу мобилните оператори през 2016 г. Нещата отиват към подобрение от гледна точка на инвестиции в мрежата. Апелираме да се повиши и мощността на базовите станции, за да се подобри и услугата.

В сферата на мобилните услуги стоим добре на фона на световните и европейски тенденции, подчерта Веселин Божков.

БНТ, „Денят започва“

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре