Сега четете
Стефка Костадинова: Несериозно и некоректно е да се анулират световните рекорди!

Стефка Костадинова: Несериозно и некоректно е да се анулират световните рекорди!

stefka_kostadinovaПредседателят на БОК и настояща световна рекордьорка в скока на височина Стефка Костадинова излезе с официална позиция по повод идеята за анулиране на всички световни рекорди в атлетиката:

„Смятам предложението за анулиране на всички световните рекорди в атлетиката за несериозно и погрешно. То е некоректно към тези, които честно и абсолютно лоялно са постигнали своя връх в кариерата, който е и връх в човешките постижения.

Жена е скочила 209 см на високо, друга е скочила 208 в зала – защо това трябва да се забрави и анулира без причина? Същото се отнася и за рекордите на Сергей Бубка, на Юсейн Болт… Освен това, ако се вземе подобно решение сега, какво гарантира, че след година-две някой няма да поиска ново „нулиране“ със същите мотиви…. Засилените напоследък мерки срещу употребата на допинг не се основание да се зачеркне всичко случило се досега в историята. Да – за доказаните нарушения и прегрешилите нека има санкции и анулиране, но защо трябва да страдат и останалите? Реакцията ми е не само заради световния рекорд в скока на височина, а заради всички, които честно и с огромни усилия са направили нещо значимо като доказателство за възможностите на човека.“

По-рано днес Международната федерация по лека атлетика (IAAF) изрази готовност да обсъди възможността за анулирани на всички световни рекорди в леката атлетика.

Такова предложение беше направено от Джани Мерло – председател на Международната асоциация на спортните медии (AIPS). Това би означавало, че и Стефка Костадинова ще бъде лишена от легендарния й рекорд в женския скок на височина (209 см), поставен на 30 август 1987 г.

Мерло аргументира така идеята си:

Вижте и

„Преди малко повече от месец бе открит портал за информиране за приемане на допинг. Това е последна стъпка в борбата с допинга, тя не е лесна, но е необходима.

Ако борбата е стигнала дотам, аз мисля, че настана момента да се закрие книгата за световни рекорди в леката атлетика и да открие нова. Сега виждаме, че много олимпийски шампиони са лишени от медалите си заради допинг. Мисля, че ще бъде чудесно да се започне нова ера в леката атлетика, която да даде надежда на следващите поколения“, допълни Мерло.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре