Сега четете
Жена оглавява за първи път Ватиканските музеи

Жена оглавява за първи път Ватиканските музеи

Италианската изкуствоведка Барбара Ята
Италианската изкуствоведка Барбара Ята

Папа Франциск назначи италианската изкуствоведка Барбара Ята за директор на забележителната съкровищница на произведения на изкуството. съобщиха световните информационни агенции.

Барбара Ята ще встъпи в длъжност на 1 януари. Тя ще поеме поста от Антонио Паолучи, бивш италиански министър на културата, който беше начело на музеите на Ватикана девет години.

Барбара Ята, която е на 54 години, беше негов заместник шест месеца. Преди това тя работеше в архива на Ватиканската библиотека.

Ватиканските музеи имат уникална колекция на произведения на изкуството. Те обхващат и Сикстинската капела, която е изрисувана от Микеланджело.

Миналата година Ватиканските музеи бяха на четвърто място по посещаемост в света с над шест милиона туристи.

Барбара Ята е родена на 6 октомври 1962 в Рим. Завършва висшето си образование в университета на Рим „Ла Сапиенца“, специалност „Изкуство“. През 1986 завършва и Ватиканската школа по Палеография, Дипломатическа и Архивна администрация. През 1991 специализира История на Изкуството в римския университет. Преподава Историята на графиката и Графични техники, публикува многобройни статии, рецензии и каталози на специализирани изложби.

Вижте и

От 1994 е доцент по „История на графичното изкуство“ в Университета на Неапол. Постъпва на работа във Ватиканската апостолическа библиотека през 1996, като през 2010 е назначена за куратор на Графиката. През юни т.г е преместена от Ватиканската апостолическа библиотека в управлението на Ватиканските музеи, с длъжност заместник-директор.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре