Сега четете
Колумнист на Daily Mail: Репортажите от Алепо ги пишат хора в Лондон и в Бейрут

Колумнист на Daily Mail: Репортажите от Алепо ги пишат хора в Лондон и в Бейрут

daily-mail-logo
Практически всичко, което разказват британските медии за ситуацията в Алепо в последно време, не е проверено и не е потвърдено с факти, пише коментаторът от The Daily Mail Питър Хитчънс, цитира Блиц.

„През последните няколко дни ни поднесоха ярки репортажи за събитията в Източно Алепо, които бяха написани от хора в Бейрут, разположен на 180 мили (300 км) в друга страна или дори в Лондон на разстояние 2100 мили (3500 км) на друг континент. В тях се разказва че в Алепо убивали жени и деца, че изгаряли хора живи” – пише Хитчънс.

Източници на такава информация били някакви „активисти”, но и до сега не е ясно кои са те. „Доколкото ми е известно, миналата седмица в Източно Алепо нямало нито един западен щатен журналист. Нито един”, е категоричен коментаторът.

В същото мнозинството британски медии скромно наричат привържениците на „Ал Кайда” „въстаници”, а бившият премиер Дейвид Камерън ги нарече „умерена опозиция”. Причините за такова поведение на медиите е все по-сложно да се разберат или извинят. Ако тези „въстаници” се бяха оказали във всяка друга точка на света – включително и в Британия, медиите биха ги нарекли „екстремисти”, „джихадисти”, „терористи” и „фанатици”, е уверен експертът.

Той припомня Халед Абу Сакар (един от главатарите на така наречената Свободна сирийска армия), който пред камера изрязал и изял сърцето на убит сирийски войник. Или пък члена на радикалната групировка „Харакат Нур ал-Зинки”, който публично закла и обезглави дете. Такава „умерена опозиция” защитават в британския парламент, а за „касапницата” и „военните престъпления” обвиняват сирийската армия и Русия. Хитчънс отбелязва, че още не е видял „нито едно независимо и поддаващо се на проверка доказателство”.

Вижте и

По неговите думи, преди много пътешествал из комунистическите страни и най-много ненавиждал, че „всяко официално изявление било съзнателна лъжа”. В ония времена медии от типа на БиБиСи изглеждали като глътка въздух. Сега обаче „лъжливите съобщения, поддържани от държавата”, се разпространиха и в британските медии, включително и в БиБиСи. Според изявления на Хитчънс, той се опитва да говори за истината така гръмко, колкото може, защото всички останали мълчат.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре