Колко пари ще има за София през следващата година

jordanka_fandukovaКаква е пътната обстановка в столицата през зимата? Очакват ли се промени в движението на градски транспорт в София за празниците? Очакват ли се промени на регламента за действие при аварии на метрото? Как  се гарантира безопасността на гражданите във връзка с бежанския поток? Как ще се развият малките и средните предприятия в София?

За предвидените инвестиции в инфраструктурата за 2017 година? На тези въпроси в студиото на БНТ отговаряше кметът на София Йорданка Фандъкова.

В контекста на последните събития от вчерашния ден по света Йорданка Фандъкова отбеляза, че е много важнно да запазим спокойствие и да бъдем обединени пред обща заплаха и в същото време да продължим нормалния си ритъм на живот. Кметът на София потвърди, че от доста време сигурността и антитероризмът присъстват на срещите на градоначалниците на европейските столици. Фандъкова каза, че общината е в непрекъснат контакт с органите на МВР, с Агенцията за бежанците. Тя каза, че в резултат на ненйното настояване вече се постига засилено полицейско присъствие в районите на бежанските центрове и в централната градска част, на местта, където има събирания на афганистански и пакистански младежи. Отбеляза също, че от Агенцията за бежанците вече са изтеглили непридружените младежи от бежанския център в Овча купел, който се намира в жилищен район и в близост до голям университет, за да остант там само семейства от сирийски произход. С наближаването на Коледните празници, когато гражданите излизат навън да пазаруват и да се срещат с приятели, е необходимо още по-засилено полицейско присъствие в зони, където се събират много хора, смята Фандъкова. Тя ще настоява за това пред СДВР като министерството помогне и с присъстнвие а жандармерия, за да бъдат хората по-спокойни.

Що се отнася до подготовката на столицата за зимата кметът подчерта, че основните задачи са изпълнени – да има нормално вижение в града при зимни условия, приоритетно да се чистят улиците и булевардите, по които се движи градският транспорт, да се чистят спирки и подходи към метростанциите и „едва след това, при наличие на такава обезпеченост“, да се влиза за почистване в квартални улици. Контролът на снегопочистването е достатъчно силен – както на терен, така и с джипиес в реално време. Плащането се извършва само при свършена работа и вече има наложени санкции, похвали се кметът. При силен снеговалеж обаче, предупреди Фандъкова, не можем да очакваме моментално почистване, а всички ние трябва да бъдем внимателни и като пешеходци и като шофьори. Иначе има необходимата техника, има необходимите соли, успокои кметът и добави, че при очакван силен снеговалеж машините вече излизат и се позиционират на 68 точки на територията на столицата, за да имат готовност за бърза реакция при започването ву. Фандъкова напомни, че тротоарите пред сградите и прилежащите части на блоковете са ангажимент на собствениците и обитателите на сградата, на всеки един от нас.

Във връзка с аварията на метрото на 5 декември кметът обясни ситуацията и каза, че техническите екипи са действали правилно, но е необходима адекватна комуникация с пътниците, за да се осигури и тяхното спокойствие. Затова експерти работят по въпроса как да променят правилата за реакция в такива случаи – при технически повреди своевременно водачите на влаковете и служителите на метростанциите да информират пътниците за случващото се.

БНТ, „Денят започва“

Коментирайте първи тази публикация на "Колко пари ще има за София през следващата година"

Оставете коментар

Имейлът ви няма да бъде публикуван.


*