Сега четете
Тежки обвинения за машинистите от Хитрино

Тежки обвинения за машинистите от Хитрино

Експертизата е показала, че влаковата композиция от цистерни се е движила с превишена скорост, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова на брифинг в Съдебната палата, предаде БТА.

Според техническата експертиза товарният влак се е движил със 78 км/ч. при ограничение на скоростта от 40 км/ч. С тази скорост влакът е влязъл в района на гарата и според обвинението това е причината да дерайлира. При инцидента няколко от цистерните са се спукали и от една от тях се е изляло голямо количество газ.

При втора експертиза е установен кратер в стената на една от пострадалите при инцидента сгради. В тази стая е горяла печка. Това е и причината за взрива и за разрастването на пожара, според първоначалните данни.

Наблюдаващият прокурор е приел, че двамата машинисти са отговорни за инцидента, но не може той да се дължи единствено на техните действия.

Арнаудова посочи, че ще бъдат обвинени и други хора. На този етап двамата машинисти са задържани за 72 часа и настанени в психиатрична клиника. Предстои психиатри да преценят дали са вменяеми.

Вижте и

„Напълно възможно е, допустимо и е правено многократно, след вземането на мярката за неотклонение лицата да бъдат отведени в психиатрична клиника в затвора в Ловеч, където са най-добрите специалисти в съдебната психиатрия. Ще бъдат подложени на психиатрично изследване и ще се установи в рамките на това изследване какво е тяхното психично здраве и дали могат да носят наказателна отговорност”, заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, цитирана от bTV.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре