Сега четете
Шок! Убиха руския посланик в Турция

Шок! Убиха руския посланик в Турция

3ef1855edb48f9b23bb522ace4d1230fДипломатическият представител на Руската федерация в Турция Андрей Карлов стана жертва на покушение, извършено в столицата Анкара. Фаталният инцидент се разигра в Галерията на съвременното изкуство, където се проведе церемония по откриване на фотографската изложба „Русия през очите на турците“, финансирана от посолството на Русия.

На изложбата присъстваше Карлов, който изнесе реч пред гостите на събитието. Малко преди да завърши изявлението си, въоръжено лице нахлу в помещението и простреля посланика в гръб, в резултат на което той се свлече на пода. Първоначално бе съобщено, че руският дипломат е хоспитализиран в тежко състояние, но по-късно се разбра, че се е поддал на получените рани и е издъхнал в болницата, в която е бил настанен.

От Москва определиха убийството на посланика като терористичен акт и бяха категорични, че ще отнесат случая до Съвета за сигурност на ООН. Мария Захарова, говорителят на руското външнополитическо ведомство, увери, че убийците на Карлов ще бъдат наказани за извършеното.

След инцидента към Москва заваляха съболезнователни телеграми, първите сред които пристигнаха от Брюксел и Вашингтон. Държавният департамент на Съединените американски щати се изказа остро по повод нападението в Анкара срещу руския дипломат.
„Осъждаме този акт на насилие, независимо откъде идва. Нашите мисли и молитви са с него и семейството му“, заяви говорителят на американското външнополитическо ведомство Джон Кърби.

Междувременно в средствата за масова информация разпространяваха данни, които позволиха да бъде възстановена картината на трагичното убийство на дипломата. Очевидци разказаха, че нападателят е крещял „Алепо“ и „отмъщение“.

„Когато посланикът изнасяше реч, висок мъж, облечен в костюм, стреля във въздуха и след това да се прицели в посланика“, разказа кореспондент на вестник Hurryet, допълвайки, че „той каза нещо като „Алепо“ и „отмъщение“.

Вижте и

Първоначалните данни на разследването показват, че мъжът, който простреля фатално руския посланик, е служител на органите на реда.

„Нападателят е полицай“, разкри кметът на турската столица Мелих Гьокчек в профила си в социалната мрежа „Туитър“.
Медиите публикуваха инициали на мъжа – М.М.А. Бе съобщено, че той е служил в турските специални подразделения за справяне с масови безредици. Той обаче е бил освободен от длъжност още преди месеци във връзка с разследването на юлския опит за държавен преврат в Турция.

Андрей Карлов, 62 г., служеше на Москва като посланик в Пхенян в периода 2001-2006 г., след което бе назначен в Консулския отдел на руското външно министерство. Дипломатически представител на Русия в Турция Карлов стана през 2013 г.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре