Сега четете
Растат шансовете за правителство на РБ. Преглед на печата

Растат шансовете за правителство на РБ. Преглед на печата

avv_0172Нарастващите шансове за съставяне на правителство с мандата на Реформаторския блок са водеща тема за петъчните вестници.

Премиерът Бойко Борисов вече допуска съставяне на правителство в рамките на този парламент заради усложнената политическа ситуация в региона и заради резултатите от референдума, който показал, че 2.5 млн. души искат мажоритарна избирателна система. Това се разбра от неговите думи пред български журналисти в Брюксел. „Заслужава си да се оттегли малко времето точно с толкова, колкото да се приеме Избирателния закон съгласно референдума. Дали ще оставим тези министри, дали други, ще се намери вариант. В противен случай изборите няма да са легитимни“, каза Борисов и допълни, че ще настоява за приемането на френската система – мажоритарни избори на първи тур, а на втория – явяване на първите 3 до 5 кандидати, за да не става „всички срещу един“. По думите му сега в парламента шикалкавят, за да се проведат следващите избори по сегашния закон. Борисов подчерта, че никой не може да го обвини в съратничество с инициатора на референдума Слави Трифонов, в 90% от предаванията на който се изказвали негативни оценки за него…“ – в. „Дневник“.

„Борисов намекна, че ГЕРБ може да се включат в правителство с мандата на РБ Евентуалните предсрочни парламентарни избори трябва да се проведат по нова избирателна система, каза днес пред журналисти в Брюксел министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от „Клуб Z“. Според него, след като това е волята на 2,5 млн. избиратели в референдума на 6 ноември т.г., избори по досегашната пропорционална система биха били „нелегитимни“. Борисов изрази предпочитание към френската избирателна система, която е мажоритарна в два тура. До втория стигат тези кандидати, които са взели повече от 12,5% от гласовете. Според Борисов заради промяната в избирателната система си заслужава да се удължи животът на този парламент. „Заслужава си да се оттегли малко времето точно с толкова, колкото да се приеме Избирателния закон съгласно референдума. Дали ще оставим тези министри, дали други, ще се намери вариант. В противен случай изборите няма да са легитимни“, каза Борисов и допълни, че ще настоява за приемането на френската система – мажоритарни избори на първи тур, а на втория – явяване на първите 3 до 5 кандидати, за да не става „всички срещу един“. По думите му сега в парламента шикалкавят, за да се проведат следващите избори по сегашния закон… Той съобщи, че дължи среща и на Реформаторския блок и на Патриотичния фронт, защото и след парламентарни избори “ като гледам социологията след няколко месеца трябва да се съберем и да говорим пак“. Според него Европа оценява високо свършеното от сегашното правителство – нисък бюджетен дефицит , държавен дълг и безработица, втори в Европа икономически растеж и нула инфлация. С изборите „ние отиваме сами да си създадем ситуация като в Румъния, Гърция, Сърбия, Македония, при една непредсказуема южна съседка и непредсказуеми отношения в Украйна и Крим“, изтъкна той.“ – в. „Сега“.

„Партията на Меглена Кунева обяви, че няма да подкрепи правителство на Реформаторите заради неподкрепения от Патриотите Закон срещу корупцията, освен ако не договорят с патриотите подкрепа за антикорупционния закон… По-рано председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пък заяви, че вероятността ГЕРБ да състави кабинет с мандат на РБ, е 20% на 80%. Той обясни, че до неделя ГЕРБ ще проведе разговори с членовете на Изпълнителната комисия и структурите на партията, а в неделя или понеделник ще направи работна среща с РБ.“ – в. „Стандарт“.

„ГЕРБ дължи на Реформаторите този разговор заради досегашното партньорство и успешната работа в много направления, както и заради възможни бъдещи коалиции. Това каза премиерът в оставка Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел, където участва в заседание на Европейския съвет по повод предстоящите разговори с Реформаторския блок относно евентуално съставяне на правителство в рамките на 43-ото Народно събрание. Борисов каза, че основен мотив за евентуална подкрепа обаче би била промяна в Изборния кодекс, която да промени изборните правила по начина, категорично заявен от българския народ на референдума, съобщават от правителствената пресслужба. „Ние сме заявили нашата позиция, изпълняваме нашето обещание. Само, че чувам едни, които се имат за победители, но не са победители, да казват, че нямало време да сменим избирателния закон. Тогава ще им дадем време. Ще намерим формула да им дадем време – да се смени избирателният закон, да се удовлетвори референдумът, който надробиха“, е позицията на премиера Борисов. „Единственото изключение, за което си заслужава да се оттегли малко във времето и то само с толкова, колкото е до приемането на избирателния закон. Има достатъчно време този парламент да промени избирателния закон съгласно референдума. Ако не им стига време, да се удължи с още един месец. Единственото, за което си заслужава да се изчака, е за да се смени избирателният закон. В противен случай изборите няма да са легитимни. Веднага ще излязат хора и ще кажат: Защо си направихте пак така закона? Затова на тези разговори аз ще настоявам приемането на тази система – 100 процента мажоритарно. Щяло да ги няма системните партии – като народът иска, няма да ги има“, категоричен беше Борисов. Той отново подчерта, че народът е гласувал за мажоритарна система и е недопустимо в Народното събрание „да се шикалкави“: „Бяха ли така любезни да си мълчат и да оставят наказателният вот да се изсипе върху правителството?! Колко пъти чухте БСП, ДПС, Орешарски, г-н Радев да излязат и да кажат: ние сме против референдума, против тази избирателна система?! Защото всичко вървеше все едно е срещу мен, срещу управляващите, за да съберем максимум негативен вот“. Борисов отново подчерта, че е важно тези, които са избрани, да излязат с достойнство и смелост да правят реформи и да управляват, „иначе всеки излиза, хейтва, говори каквото си иска, лъже, мами“…“ – в. „24 часа“.

Всекидневниците продължават да следят и преодоляването на последиците от катастрофата в Хитрино.

„Започна извеждането на безопасно място на цистерните в Хитрино. Екипите изведоха първите две – едната по релсов път, а другата – на автоплатформа. Добрата новина от днешния ден е, че две цистерни са извън село Хитрино, заявиха от пресцентъра на МВР. Екипите изведоха първите две – едната по релсов път, а другата – на автоплатформа… Преместените цистерни ще бъдат поставени на подготвена площадка край кариерата в близост до село Каменяк. Цистерните ще бъдат охранявани с термо камери от „Гранична полиция“…“ – в. „Сега“.

„Бедственото положение в Хитрино вероятно ще бъде удължено. Това се налага заради изтегляне на дерайлиралите цистерни с гориво, каза в четвъртък областният управител на Шумен Донка Иванова на заседание на кризисния щаб. По-късно през деня започна самото извеждане на безопасно място. Според пресцентъра на МВР екипите са извели първите две цистерни – едната по релсов път, а другата – на автоплатформа. В събота около 5,30 ч на влизане в жп гара Хитрино част от товарна композиция на русенската фирма „Булмаркет“ се взриви. Цистерните били пълни с пропан-бутан и полипропилен. От взрива загинаха 7 човека, бяха ранени около 30. Взривната вълна събори къщите на половината махала край жп гарата. Обезопасяването на района започна с пълна евакуация на всички жители на селото… Очакванията са до 4 дни да приключи операцията по отстраняване на дерайлиралата влакова композиция. Районът ще е под полицейска охрана до извозването на всички цистерни. След това жителите на селото ще могат да се завърнат по домовете си. Остава организацията за временно допускане на хора за хранене на останалите в имотите им животни…“ – в. „24 часа“.

„Приемът на заявления за подпомагане за Община Хитрино по подмярка 7.2. „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“ от Програмата за развитие на селските райони ще стартира на 16 януари 2017 г., съобщиха от Министерството на земеделието. Той ще продължи до 16 март 2017 г. Финансовата помощ за подпомагане е в размер до левовата равностойност на 10 млн. евро. Община Хитрино ще може да кандидатства за строителство, реконструкция и рехабилитация на нови и съществуващи улици и тротоари, общински пътища и сгради. За справяне с пораженията от взрива, Общината ще може да подаде заявление за подпомагане и за реконструкция, ремонт, оборудване или обзавеждане на общинска образователна инфраструктура с местно значение, включваща училището и детската градина.“ – в. „Стандарт“.

Вижте и

„Жители на опустошеното село Хитрино, спасили се по чудо при експлозията, все още не могат да повярват на късмета си В опустошеното от взрива Хитрино има хора, които са видели как газът изтича от композицията, след като част от нея е излязла от релсите – това разказа пред „Труд“ Ридван Муса, главен специалист „Гражданска защита“ в общината. Той споделя историята на бизнесмена Месут, дошъл с мерцедеса си малко преди инцидента в района на автогарата, близо до жп линията. Мъжът, който е крупен арендатор, държи и супермаркет в центъра на Хитрино. В мига на аварията Месут отива да си вземе кафе от машината и в този момент влакът дерайлира. „Чува шума, обръща се и гледа как пада (цистерната – б.а.). Разказа ми, че видял как изпуска газ. Колата му го чакала със запален двигател. Той съобразил и се качил в нея, завил във втората пресечка. Само след 1 минута станала експлозията, но той е невредим“, разказва Муса. Спецът по гражданска защита разказва, че по чудо и с бягство от общината, която е точно пред дерайлиралата композиция, се спасил и дежурният там Неджат Фахредин. „Чул шум и помислил, че идва от повреден климатик в сградата. Втурнал се да проверява и се качил на IV етаж. Там го сварва ударната вълна и пада от нея, но за 4-5 секунди се освестил и хукнал надолу към втория етаж. Излязъл от прозореца“, разказва Муса…“ – в. „Труд“.

Казусът с оттеглянето на България като кандидат за непостоянен член на Съвета за сигурност и обвиненията на Корнелия Нинова срещу външния министър Даниел Митов също са сред актуалните теми.

„Външният министър Даниел Митов отрече да има апетити към ръководния пост на Програмата за развитие на ООН. „Не съм се самономинирал, нито ще се самономинирам“, каза Митов в предаването „Още от деня“ по БНТ. Преди ден председателят на БСП Корнелия Нинова попита министърът дали МВнР в момента не е впрегнато да работи тази длъжност да бъде дадена на Кристалина Георгиева. Пред „Труд“ депутати коментираха, че всъщност министърът я иска за себе си. „Няма депозирано писмо в секретариата на ООН за каквато и да било (българска – бел.ред.) номинация. Сега обаче е моментът такива да бъдат направени, тъй като г-н Гутереш вече е встъпил в длъжност като генерален секретар на ООН“, посочи министър Митов. Той отхвърли и твърденията, че се цели в еврокомисарски пост в Брюксел: „Изобщо не е воден такъв разговор с мен, а се съмнявам, че скоро ще има номинация за български еврокомисар“. Даниел Митов обясни, че изтеглянето на кандидатурата на България за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН за периода 2018-2019 година е решение на правителството от 16 септември 2015 г. и е направено след експертна оценка. Митов обясни, че през 2003 г., когато България е издигнала своята кандидатура за 2018-2019 г. никой не е изчислявал, че тази кандидатура за непостоянен член на Съвета за сигурност ще съвпада с българското председателство на ЕС. „По това време Полша беше в конкуренция с българската кандидатура и събираше повече подкрепа. Такава е и експертната оценка, когато сме взимали това решение. Полската страна събира повече подкрепа и оттам благодарение на факта, че тя много по-късно от нас е била за последно непостоянен член на СС на ООН през 1996-1997 г., а България е била през 2003 г. за последно непостоянен член на СС на ООН. Това дава предимство на полската страна. За да спечели България от това ние тръгваме на размяна на дипломатически подкрепи, което е съвсем нормална дипломатическа практика“, каза външният министър. Даниел Митов разкри също, че когато г-жа Бокова е била номинирана от правителството на Пламен Орешарски за ген. секретар на ООН, в разговор с полския министър още през 2014 г., се стига до заключението, че полската страна е готова на такъв тип размяна на подкрепи.“ – в. „Труд“.

„Г-жа Нинова е „мадам Лъжа“. Това каза пред БНТ външният министър в оставка Даниел Митов по повод вчерашните изказвания на лидера на БСП Корнелия Нинова, която обвини правителството в национално предателство, смесвайки две теми за ООН. Митов изброи няколко случаи, в които, по думите му, Нинова е заблудила обществото – като е казала, че Програмата за развитие на селските райони ще бъде спряна, че няма да бъдат платени 150 млн. евро за бежанците и като се е оплела в обясненията си за срещата с руския разузнавач Леонид Решетников. В БСП постоянно използват хибридни тактики, лъготят, каза външният министър.“ – в. „Дневник“.

Източник: news.bg
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре