ГОРЕЩО

Вила „Армира“ номинирана за годишните туристически награди

Римската вила „Армира“ в Ивайловград  е  номиниранa за годишните награди на туризма, които ще се присъдят за първи път тази година. Армира е  включена в категория  „Туристическа атракция“.

Община Ивайловград  е  сред  претендентите за отличията  в раздел  „ Туристическа дестинация“. За награди ще се състезават и журналистически материал за  с.  Горно Луково – любимо място на  телевизионен водещ.

Както вече ви информирахме, целта на конкурса, обявен  от Министерството на туризма, е да насърчи развитието на отрасъла  чрез популяризиране на родните  туристически  забележителности.

Напомняме: Гласуването се извършва в сайта www.tourismawards.bg, срокът е  18 декември. Победителите ще бъдат обявени на специална церемония  в края на  месеца.

Ще има и една специален приз – „Изборът на българите”., в която хората ще могат да гласуват онлайн за своето любимо място сред  „100-те национални туристически обекта“ и  „50-те малко познати туристическа обекта в България“. В списъка на 50-те места  Хасковска област присъства с   кромлеха при с. Долни Главанак (древно мегалитно съоръжение от ранно желязната епоха, изградено е от 15 пирамидални камъка, подредени в приблизителна окръжност)  и  природната забележителност – находище на  редки птици в местността Кован кая в община Маджарово.

–––––––––––-
Вила  „Армира“  е един от най-ранните и най-точно датирани вилни комплекси от римската епоха, проучени в България. Тя е изключителен архитектурен паметник от преди 2000 години. Това е най-пищно украсеният частен дом (дворец) от римската епоха, разкрит в българските земи. Вилата е била център на поземлено Владение, основано от богата тракийска аристократична фамилия. Разкопките на Голямата могила при с. Свирачи през 2001-2002 г. допринесоха изключително много за доказването на тракийския произход на основателите й. Първият й владетел е бил наследник на тракийски цар (базилевс). Той е получил за заслуги пред римската власт статут на римски гражданин и така е добил правото да създаде вилно стопанство, което е организирал още през 50~70-те години на І век сл. Хр., тоест само около двадесетина години след окончателното завладяване на Тракия от Рим.

 

 

Коментирайте първи тази публикация на "Вила „Армира“ номинирана за годишните туристически награди"

Оставете коментар

Имейлът ви няма да бъде публикуван.


*