Сега четете
Как да бъдем щастливи според най-щастливия мъж на света

Как да бъдем щастливи според най-щастливия мъж на света

Най-щастливият човек на света, поне според Google, е 69-годишният Матийо Рикар. Питате се защо точно той? Тибетският монах от френски произход е взел участие в дългогодишно проучване на мозъка във връзка със състраданието и медитацията, дело на невролога Ричард Дейвидсън от университета на американския щат Уисконсин.

Как точно е било проведено 12-годишното изследване?

Най-щастливият човек на светаД-р Дейвидсън прикрепял към главата на Рикар точно 256 сензора. Какво било учудването на специалиста, след като установил, че по време на медитация Рикар имал необичайно чист разум, съсредоточавайки се върху състраданието.

Направените констатации посредством сензорите разкрили, че медитирайки, тибетският монах излъчвал определено ниво от гама вълни (те се свързват с паметта, съзнанието, научаването и вниманието). До началото на експеримента никъде в  неврологичната литература нямало и дума за това, категоричен е д-р Дейвидсън.

 

Данните отчели и повишена активност в левия фронтален дял на мозъчната кора, за разлика от другия мозъчен лоб. Това позволявало на монаха да изпитва нерегистрирано до момента огромно щастие и понижена склонност към негативност.

Матийо Рикар медитира понякога с дни и то без каквото и да е отегчение.

Той твърди, че действително се чувства щастлив човек и оспорва дамгата, поставена от медиите „най-щастливият човек“ като твърди, че това определението е прекалено. Въпреки това, Рикар даде своя съвет за това как хората могат да изпитват повече щастие. Пред изданието Business Insider Рикар каза, че отговорът е простичък и се свежда до алтруизма.

„Недейте повече да мислите „аз, аз, аз“! Да мислиш постоянно за това как собственият ти живот да бъде по-добър и по-добър, е доста стресиращо, изтощително, дори води до нещастие“,

категоричен е тибетският монах от френски произход.

„Ако искате да сте щастливи, трябва да се стремите да сте доброжелателни. Това не само ще накара самите Вас да се чувствате по-добре, но и хората наоколо“, продължава със съветите си Рикар и уточнява: „Това не означава, че трябва да допуснете хората да се възползват от Вас, стремете се да сте добри в разумни граници.

Изпълнен ли е разумът Ви с доброжелателство, благоденствието ще Ви връхлети с пълна сила. По този начин ще бъдете с доста по-здрав организъм, а околните ще усещат, че с Вас се случва нещо добро и хубаво.“

Как човек да не позволи на егоистичните мисли да се намесят?

най-щастливият човек на светаСпоред тибетския монах, нужно е да предприемете незабавна тренировка на своя разум по подобие на подготовката за състезание по бягане. Французинът е категоричен, че всеки човек е способен да притежава по-чист разум, тай като във всеки един от нас има огромен потенциал за доброта.

За основен метод за тренировки на разума ни, Рикар посочва медитацията.

Вижте и

„Тренирате ли своя разум, винаги можете да повишите нивото на щастие като при маратона – тренирали ли сте, ще може да го финиширате успешно“, твърди монахът и допълва, че вниманието, доброжелателството, издръжливостта и емоционалният баланс са способности, които подлежат на тренировка.

Как да тренирате разума си, за да сте по-щастливи?

Отделяйте четвърт час дневно, за да си мислите единствено и само за щастливи неща. Трябва да се концентрирате върху това да не позволявате на разума да Ви  разсейва. Тренирате ли всеки ден, две седмици след това ще усетите положителни резултати. Практикувате ли този метод половин век (случаят на Рикар), със сигурност ще сте следващият професионалист в сегмента „щастие“!

Това е подкрепено и доказано от редица научни изследвания. Д-р Дейвидсън твърди, че само 20-минутна медитация дневно може да Ви направи доста по-щастливи.

„Всеки е способен да притежава по-чист разум, тъй като във всеки един има огромен потенциал за доброта“, казва монахът. Опитайте!

 

източник: delo.bg

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре