Сега четете
Ирина Бокова получи от принц Филип престижна награда

Ирина Бокова получи от принц Филип престижна награда

uns1480609325
Принц Филип, херцог на Единбург и съпруг на британската кралица Елизабет, връчи на Ирина Бокова наградата на Световния фонд за дивата природа, носеща името му.

Церемонията се състоя в Бъкингамския дворец в Лондон, съобщава сайтът на ЮНЕСКО, цитиран от БТА.

Йоланда Какабадзе, президент на Световния фонд заяви, че Ирина Бокова получава наградата, защото е показала, че защитата на екосистемите и хабитатите ще е от полза за хората в дългосрочен план.

При приемането на отличието Бокова спомена районите, обособени по света за опазване и съхранение на околната среда.

Те включват 203 обекта на световното наследство, 35 смесени обекта на световното и на световното културно наследство, 98 обекта на културното наследство, 669 биосферни резервата в 120 страни и 120 глобални геопарка на всеки континент.

В тези обекти има поне по една от големите екосистеми на планетата. Те включват гори, планини, пустини, мочурища, крайбрежни зони, морски райони и др., припомни Бокова.

Тя каза, че общата площ на защитените от ЮНЕСКО райони възлиза на около 9,7 милиона квадратни километра, което е почти площта на Европа.

Вижте и

„Това е карта на една жива планета. Това е карта на човечеството и на природата, които искат да живеят в хармония. Ние трябва да действаме на място, но нашият фокус трябва да бъде глобален“, каза Бокова.

Наградата, присъдена на Ирина Бокова, е признание за нейната работа в областта на съхранение на природното наследство и биоразнообразието, защитата на правата на местното население и на жените, действията срещу ефекта на климатичните промени, насърчаването на отговорно към околната среда поведение у бизнеса.

Като ръководител на ЮНЕСКО, Бокова подкрепяше усилията на агенцията за съхранение на някои от най-уникалните екосистеми, от които зависи и благополучието на човечеството, се казва в изявлението на организацията.

източник:dnes.dir.bg
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментара (1)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре