Сега четете
Най-възрастният човек на планетата навърши 117 години

Най-възрастният човек на планетата навърши 117 години

fb74177fccc25df1e057c0422654f9a3Ема

Морано е последният известен жив човек, който е роден през XIX век. Родена е на 29 ноември 1899-та, 4 години преди братята Райтс за пръв път да полетят с моторен летателен апарат, пише „Ройтерс”.

Морано хваща от три века, преживява 2 световни войни и надживява 90 италиански правителства.

Днес тя живее в едностаен апартамент град Вербания, от който вече не излиза. 117-годишната има за компания болногледач и две възрастни племенници.

„Животът ми не беше толкова щастлив”, разказва пред „Ройтерс” възрастната жена. „Завърших училище и отидох да работя. До 65-годишна възраст работих в завод и това беше всичко”. И добавя: „Пеех, имах хубав глас”.

Диетата на италианката включва две рохки яйца и 100 грама пържола ал англе на ден. Доктор Бава, който посещава дълголетницата всеки петък,  препоръчал тази храна, защото от години 117-годишната има анемия. Дължи дълголетието си също на бренди, рано лягане и самостоятелен живот.

Вижте и

Италия е известна със столетниците – много, от които живеят на остров Сардиния. Геронтолозите в Миланския университет изучават Морано и шепа италианци на възраст над 105 години, за да установят защо живеят по-дълго.

Доктор Бава е убеден, че има генетичен компонент към дълголетието на Морано, както и в допълнение позитивното й отношение към света. Една от сестрите й е живяла повече от 100 години, а друга близо 100.

Доктор Бава, който познава Морано от 17 години, също я похвали за емоционалната й стабилност.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре