Сега четете
Преглед на печата 28-11-2016

Преглед на печата 28-11-2016

avv_0172Възможностите за съставяне на правителство отново са сред актуалните теми на всекидневниците.

„Същото правителство на премиера в оставка Бойко Борисов, програмно – с мандата на Патриотичния фронт или Реформаторския блок, или служебно правителство ще управлява България до провеждането на нови предсрочни избори. Така най-общо изглеждат вероятните пътища за изход от политическата криза, предизвикана от подаването на оставката на премиера Бойко Борисов след загубата на президентските избори на кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева. Във вторник е насрочено заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента, на което трябва да се стигне до съгласие на парламентарно представените партии за излизане от ситуацията. Един от проблемите е, че президентът Росен Плевнелиев не може да разпусне парламента и да обяви предсрочни избори в последните три месеца от мандата му според конституцията. Разпускането на това Народно събрание трябва да направи новоизбраният президент Румен Радев, като мандата на Плевнелиев изтича на 19 януари.

Така Плевнелиев може да назначи служебен кабинет, но не и да насрочи избори, а неговият кабинет може да оцелее само един месец, тъй като Радев може да си назначи нов с встъпването в длъжност. За това се свиква и КСНС, за да може всички партии да поемат отговорност за излизане от политическата и институционална криза. След заседанието на КСНС Плевнелиев трябва да връчи мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарно представена партия (ГЕРБ), на втората (БСП) и още една по избор.

Лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов и на БСП Корнелия Нинова вече заявиха няколко пъти, че няма да правят опити за кабинет в рамите на този парламент, а искат предсрочни избори. Желание за съставяне на кабинет проявиха само лидерите на Патриотичния фронт Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, които получиха подкрепа от новия си коалиционен партньор Волен Сидеров („Атака“), като трите партии се явиха във формат „Обединени патриоти“ на президентските избори.

От думите на Симеонов и Каракачанов след консултациите с президента се разбра, че не са получили обещание за мандат от Плевнелиев. Божидар Лукарски (лидер на СДС), каза от името на Реформаторския блок, че биха се наели да правят кабинет само с подкрепата на ГЕРБ след консултациите при Плевнелив. Меглена Кунева в събота заяви, че не изключва възможността третият мандат да отиде при Блока. От БДЦ-Народен съюз биха подкрепили програмно правителство, но те са само с 14 депутати…“ – в. „Дневник“.

„Премиерът в оставка Бойко Борисов е човекът, от когото зависи изходът от политическата криза и това ще има ли предсрочни избори. Това установи сондаж на „24 часа“ сред имащите отношение към въпроса лица.

В събота Борисов коментира темата. Запитан от „24 часа“ дали все пак няма да реализира мандата, който държавният глава Росен Плевнелиев ще връчи първо на неговата партия, премиерът в оставка категорично отхвърли този вариант. Въпреки това има доста хора, и то не само от ГЕРБ, които през последните часове са започнали настойчиво да убеждават премиера, че може да се предотврати необходимостта президентът Плевнелиев да съставя трето служебно правителство. Реформаторите замислили да получат мандата от Плевнелиев и да предложат на сегашното правителство да продължи да управлява за някакъв определен период.

Мотивът им бил, че малкото време, което остава, не е достатъчно да се промени изборното законодателство и гражданите ще се почувстват излъгани, ако следващите избори не са поне частично с мажоритарна система. Кризата с мигрантите става по-тежка Това се дължало на затворените граници на Унгария и Австрия, заради което, макар вълната да е поутихнала, все повече хора оставали у нас и вече създавали проблеми.

Никой от политиците от различни партии, с които „24 часа“ разговаря, не се съмнява, че държавният глава ще се справи с отредената му от конституцията задача да състави служебно правителство.

Според тях обаче хвърлянето на страната в неколкомесечна неяснота и безвластие крие рискове. Обсъждал се дори вариант цялото правителство да получи служебния мандат, но Борисов категорично отхвърлял всякакви форми да остане на власт по втория начин. Ако той откаже да е премиер, идват предсрочни избори, почти сигурно по стария закон. Спасителният вариант е, след като върне мандата на ГЕРБ, Борисов да реализира правителство с третия.

Вече е ясно, че отговорността няма да бъде поета от БСП – социалистите искат да управляват „на чисто“, т.е. след парламентарни избори. Интересно е дали президентът Плевнелиев ще избере да връчи третия проучвателен мандат на реформаторите, или на Патриотичния фронт (ПФ). Красимир Каракачанов и Валери Симеонов вече дадоха знак, че са склонни да приемат…“ – в. „24 часа“.

Вестниците в понеделник отделят подобаващо и на темата за мигрантите.

„В последния месец активисти на БСП разпространяват информация, че има зарази в центъра в Харманли. Хората се хранят от такива факти. Ние затворихме центъра, за да може населението да се успокоят“. Това коментира в предаването „120 минути“ по bTV вицепремиерът и министър на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова. „Този факт нагнети напрежение сред афганистанците особено. Защото сегашното състояние, в което се намират в момента те и невъзможността им да заминат за западна Европа, нагнети напрежение и сред тях“, добави вътрешният министър.

Тя коментира още, че миналата година състоянието с бежанците е било много по-тежко. „Хората, които искат статут, имат право на свободно придвижване“, така Бъчварова обясни факта, че България не връща нелегалните бежанци. „Ще намалим броя на афганистанските бежанци, но ние не можем да ги арестуваме и задържим. Тези, които атакуваха с камъни бяха задържани, но отново са на свобода и върнати в Харманли. Докато аз бях на този пост решихме много проблеми, справихме се с много предизвикателства“, каза още Бъчварова.“ – в. „Стандарт“.

„Афганистанецът Бахир Янурал, който запали българския флаг при бунтовете в Харманли, е бил водач на група мигранти, хвърляли камъни по полицаи. Това съобщи пред спецсъда прокурор Калин Близнаков и настоя чужденецът да бъде пратен за постоянно в килия. Според обвинението на 24 ноември около 12,30 ч Янурал свалил българския флаг от пилон край столовата в бежанския център, стъпкал го и го хвърлил в огън, запален в двора.

„Не съм аз! Свалих вашето знаме от пилона, но за да го запазя и предам на полицаите. Не видях кой ми го взе от ръцете и го запали“, каза Янурал. Чужденецът дошъл у нас през октомври т.г. Заловили го край сръбско-българската граница при опит да я премине незаконно. За да дойде у нас от Афганистан, Янурал минал през Пакистан, Иран и Турция. Крайната му дестинация била Франция. Съдът го остави зад решетките. 19 мигранти имат обвинения за хулиганство при безредиците в Харманли.“ – в. „24 часа“.

Вижте и

„15-годишно момче от лагера в Харманли е настанено в старозагорската болница с черепно-мозъчна травма. Младежът, който е от Афганистан, е транспортиран снощи от болницата в Ямбол. Направена му е спешна операция и е настанен в Клиниката по неврохирургия. В момента е на командно дишане, съобщи „Дарик“. Все още не е ясно как момчето е получило травма на главата.“ – в. „Труд“.

„До четвъртък всички участъци от оградата на центъра за бежанци в Харманли ще бъдат затворени и укрепени, е докладвал на премиера в оставка Бойко Борисов областният управител на Хасково Станислав Дечев. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Укрепването на оградата беше разпоредено от Борисов в петък след неговото посещение в лагера заради бунта на мигрантите, който започна в четвъртък. Изграждането и ремонтът включват изкопни работи, изливане на бетон и полагане на метални преградни пана, така че до четвъртък целият периметър от 2920 линейни метра да бъде обезопасен и укрепени, е докладвал Дечев. В момента там работят 35 строителни работници и монтажници, а повече от 300 са разпределени на три смени за изработването на металните пана. Първите от тях вече са доставени и се монтират на място.“ – в. „Дневник“.

„За ограничение на приема на бежанци се обявиха отново от Светия Синод. Православната църква призовава към солидарност с всички хора, които вече са попаднали сред нас и реално се нуждаят от помощ според възможностите ни, но да не допускаме в страната си повече бежанци. Това се казва в извънредно обръщение на Св. Синод по повод кризата с бежанците, публикувано на страницата на Българската патриаршия – http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=184530 „Православната църква е категорично против войната, която е причина за това човешко нещастие. Църквата винаги изследва причините за нещастието и призовава към отстраняването на причините. Битката с последствията, ако не бъдат отстранени причините за явлението, е обречена“, пише в посланието. През последните месеци сме свидетели на вълна от прииждащи от разорените от война страни на Близкия изток и Северна Африка и търсещи прибежище в европейските държави хора. Вълна, която придобива всички белези на нашествие, гласи обръщението на БПЦ. В обръщението от Светия Синод се казва, че помагаме и ще помагаме с каквото можем на бежанците, които вече са попаднали в нашето Отечество, и не ги делим по вяра и народност. „Считаме, че нашето правителство в никакъв случай не трябва да допуска в страната ни повече бежанци. За тези, които вече са тук, е редно като православни християни и като общество да се погрижим доколкото можем и ни стигат оскъдните ресурси, но повече не. Който е създал повода за този проблем, той да го преодолее, не е редно православният български народ да плаща с цената на изчезването ни като Държава“, гласи посланието от Българската патриаршия.“ – в. „Сега“.

Всекидневниците съобщават също за затруднената ситуация, в която се оказа българската антарктическа делегация.

„Група от десет български учени, които са на експедиция в Антарктида, се оказа в леден капан. Причината е в неблагоприятни условия, които са затворили залив и плавателният съд с хранителни запаси за експедицията ни не е успял да направи доставката. Става въпрос за група от десет души, които са пристигнали в базата ни „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън с чилийския кораб „Лаутаро“, съобщи проф. Христо Пимпирев, ръководител на българските експедиции в Антарктида. През следващите дни до проясняване на времето антарктиците ни ще разчитат за изхранването си на резервни запаси в базата, които към момента се състоят от 2 кг брашно, боб и леща. Капитанът на кораба „Лаутаро“ с хранителните продукти за българите е дал обещание да не потегля, докато не бъде извършена доставката. Българите в Антарктида са от първата група наши учени там. Те са пристигнали благополучно и са успели да влязат веднага в основната къща със съвсем малко копане. Моторните шейни работят и успешно е бил запален генераторът. Вероятно къщите ще могат да бъдат спасени и до края на сезона би трябвало да се освободят от снега, който ги застрашаваше от срутване предишните години. Всички са добре, здрави и изпълнени с ентусиазъм да започнат предвидените дейности по юбилейната 25-а антарктическа експедиция, уточни проф. Пимпирев.“ – в. „Труд“.

„Първата група от 10 души български антарктици стигна благополучно до базата ни „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън с чилийския кораб „Лаутаро“, съобщи проф. Христо Пимпирев, ръководител на българските експедиции в Антарктида, цитиран от БГНЕС. Добрата новина е, че тази година снегът е много по-малко и полярниците ни са успели да влязат веднага в основната къща със съвсем малко копане. Моторните шейни работят и успешно е бил запален генераторът. Малко след като хората са слезли от кораба ледена супа е затворила залива и е било невъзможно лодките с хранителните провизии на групата да стигнат до брега. Ето защо в близките дни до оправянето на времето антарктиците ни ще разчитат за изхранването си на резервните запаси на базата, които в момента са 2 кг брашно, боб и леща. Но капитанът на чилийския кораб „Лаутаро“ е обещал, че корабът ще изчака и няма да отплава без да свали хранителните продукти за българите, макар да има стриктен график за снабдяването на чилийските бази в района. Въпреки това ситуацията по думите на командира на базата инж. Йордан Йорданов е добра. Вероятно къщите ще могат да бъдат спасени и до края на сезона би трябвало да се освободят от снега, който ги застрашаваше от срутване предишните години. Всички са добре, здрави и изпълнени с ентусиазъм да започнат предвидените дейности по юбилейната 25-та антарктическа експедиция.“ – в. „Стандарт“.

В. „Сега“ съобщава за поклонението на пловдивчани пред мощите на св. „Климент Охридски“:
„Съборна света литургия се отслужи тази сутрин в митрополитския храм „Св. Марина“ в Пловдив по повод 1100 години от успението на св. Климент Охридски. Частица от неговата Честна глава бе донесена от митрополита на Верия, Науса и Кампания Пантелеймон, който в съслужение с пловдивския митрополит Николай и епархийските митрополити при молитвеното участие на Българския патриарх Неофит изнесоха службата, предаде БГНЕС от града под тепетата. Мнозина миряни дойдоха да се поклонят пред мощите на светеца, които се съхраняват в гръцкия манастир „Св. Йоан Кръстител“ – на няколко километра от Верия, близо до Солун. Манастирът е древен монашески център, известен и почитан както заради светците, живели в него, така и заради това, че остава постоянен дом на мощите на св. Климент Охридски.

Днес следобед мощите ще бъдат изложени и в Бачковския манастир / БГНЕС Преди да бъдат изложени в Пловдив, мощите бяха пренесени с литийно шествие до храма „Св. Александър Невски“ в София и в Рилския манастир. Днес следобед те ще бъдат изложени и в Бачковския манастир, където гостите ще се поклонят в светата обител „Успение Богорично“. Свети Климент Охридски е български средновековен учен и първият епископ, проповядвал на старобългарски език. Основател е на Охридската книжовна школа. Православната църква го тачи като един от светите Седмочисленици.“

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре