Сега четете
Барак Обама се сбогува с международната общност

Барак Обама се сбогува с международната общност

obama1В рамките на пресконференция в перуанската столица Лима, последвала двудневната среща на държавите от Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС), президентът на Съединените американски щати Барак Обама се сбогува с международната общност, отговаряйки на редица въпроси за последен път в качеството си на лидер в Белия дом.

Най-напред Обама заяви, че лидерите от Азиатско-тихоокеанския регион са решили да се придвижат напред към търговска сделка с наследника му на поста Доналд Тръмп. „Нашите партньори изясниха, че искат да продължат напред с ТТП. Искат да продължат напред със САЩ“, подчерта Обама в рамките на пресконференцията, последвала срещата на върха в Перу.

Коментирайки проведения разговор с руския си колега, отиващият си американски президент изясдни, че е е заявил на Владимир Путин желанието си за постигане на решение на кризата в Източна Украйна преди изтичането на мандата му.

„Разговарях с него за Украйна и необходимостта да се направи нещо. Призовах го да инструктира преговарящите да работят с Франция, Германия, с Украйна, за да видим дали можем да направим нещо, преди да е изтекъл мандатът ми“, обясни Обама.

По повод другата сериозна криза, която безпокои международната общност – тази в Сирия, президентът на САЩ заяви, че „не е оптимист“ за краткосрочните перспективи в близкоизточната страна. Обама отбеляза, че става трудно за умерените опозиционни сили, след като Русия и Иран са решили да подкрепят сирийския президент Башар Асад с кампанията по въздух. Според американския президент Асад е взел решение да види страната си разрушена, а населението й – разпръснато, за да се задържи на власт.

В последната си пресконференция на международно събитие, Барак Обама призова за търпение към новоизбрания държавен глава на САЩ Доналд Тръмп.

Вижте и

На въпрос за някои от по-спорните обещания от кампанията на Тръмп, Обама заяви, че републиканецът ще бъде принуден да направи преоценка на позициите, веднага след като осъзнае ролята, която е поел.
„Не мога да гарантирам, че новоизбраният президент няма да преследва някои от позициите, които той зае. Но това, което мога да гарантирам, е, че реалността ще го принуди да настрои подхода си към много от тези въпроси. Това е начинът, по който се работи на този пост“, коментира Обама.

Същевременно Обама не пропусна да отбележи ролята на страната си. Американският президент подчерта глобалните отговорности на САЩ, описвайки страната си като „незаменима нация в нашия световен ред“.
„Ние няма да бъдем в състояние да се справим с всеки проблем, но американският президент и САЩ, ако не сме на страната на това, което е правилно, (…) тогава той (световният ред -б.пр.) се разпада „, коментира Обама.

„Няма кой да запълни празнината. Наистина няма. Има и други важни държави като Китай, без чието сътрудничество нямаше да можем да постигнем Парижкото споразумение, но Китай не беше тази страна, която организира 200 нации да го подпишат“, продължи американският президент.
„Русия е много забележителна военна сила, но тя не се притеснява точно сега за това как да се възстанови Хаити след урагана. Ние се“, увери Обама.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре