Сега четете
Декларация за Динко Вълев

Декларация за Динко Вълев

ДЕКЛАРАЦИЯ В ПОДКРЕПА НА ДИНКО ВЪЛЕВ

Уважаеми граждани на Р.България, медии и действащи държавни органи,

Ние, организаторите на протестите в село Бояново и град Ямбол и инициатори на местен референдум против приемането и настаняването на незаконно преминаващи границата ни мигранти във вътрешността на страната ни се чувстваме несправедливо застрашени от действията предприемани от Прокуратурата в следствие на подадени сигнали от т.нар. Независима неправителствена организация за защита правата на човека – Български Хелзински Комитет.

Във връзка с действията на Динко Вълев по залавянето на незаконно преминали границата на страната ни мигранти, от сдружението е постъпил сигнал към Районна прокуратура – Средец за разследване и подлагане на съд именно него поради „проповядване/подбуждане към омраза и дискриминация”; внушаване на страх, презрение и ненавист към бежанците у нас; упражняване на насилие върху бежанци поради тяхната принадлежност –  народностна и/или верска.

С несъгласие към подадения сигнал и в подкрепа на Динко Вълев излагаме следните точки:

1.      Според Конституция на Р.България – Всеки гражданин се задължава да спазва и изпълнява законите на страната. Конституцията постановява защитата на отечеството като въпрос на дълг и  чест за всеки български гражданин. Тя определя измяната и предателството към отечеството като най-тежките престъпления, които се наказват с цялата строгост на закона.

Считаме, самоволните действия на Динко Вълев при залавянето на незаконно преминали българската граница чужденци за абсолютен човешки инстинкт за самозащита, задължение и защита на Отечеството. След предотвратяване на опасността от застрашаване живота и здравословното състояние на който и да било български гражданин, както и неговите собствени, Вълев в подал сигнал към националният спешен телефон 112.

2.      Съгласно чл. 4, ал. 5 от Закона за убежището и бежанците (ЗУБ), до голяма степен възпроизвеждащ принципите на Конвенцията на ООН за статута на бежанците от 28.07.1951 г., като „бежанец“ може да се определи чужденец, който макар да е преминал незаконно държавната граница, пристига „направо от територия, където са били застрашени животът и свободата му“ и е изпълнил задължението си веднага след своето пристигане да се представи на компетентните органи и да посочи уважителни причини за своето незаконно влизане в страната. И тъй като Република Турция не застрашава по никакъв начин живота и/ли здравето на т.нар. „сирийски бежанци“, незаконното пресичане на българската сухопътна граница от такива лица (дори и наистина да са бежанци от кризата в Сирия) не може да се разглежда като бежански въпрос и такива лица не може да се толерират като „бежанци“ в България съгласно утвърдените международни стандарти.

Извършените самоволни залавяния от Динко Вълев не може да бъдат считани за каквото и да било противoзаконни отношения към бежанците в Р.България, тъй като заловените от него чужденци са преминали НЕЗАКОННО българските граници и по-никакъв начин не са се представили, доказали и изпълнили задължението си да посочат на компетентните органи, уважителни причини за своето незаконно навлизане в страната.

Вследствие на изложените точки:

–          Считаме подаденият синглал от Български Хелзинкски Комитет за абсурден и неправомерен.

–          Призоваваме Прокуратурата на Р.България незабавно да отмени делото срещу лицето Динко Вълев за омраза и пробуждане към дискриминация.

–          Обявяваме публично подкрепата си към Динко Вълев като достоен българин защитаващ животът и здравето на гражданите на Р.България, излагащ собствените си такива на опасност; като изпълняващ дълга си с чест и достойнство да защитава Отечеството ни.

–          Призоваваме всички правителствени и неправителствени организации, политически партии и българи, които обичат Родината ни да излязат с декларации в подкрепа на Динко Вълев

Вижте и

С Уважение и вяра в справедливостта,

Калоян Желязков и Цветан Ревански

Следващата наша стъпка в борбата срещу незаконно преминаващите българската граница мигранти и тяхното настаняване във вътрешността на страната ще бъде протест-концерт в гр. Ямбол. Повече подробности за събитието ще научите в началото на следващата седмица.

____________________

Снимки:

Организаторите на протестите в Бояново и Ямбол,  Динко Вълев, Красимир Кънев – председател на Български хелзинкски комитет

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре