Сега четете
Кой е Доналд Тръмп?

Кой е Доналд Тръмп?

Republican presidential candidate Donald Trump speaks to supporters as he takes the stage for a campaign event in Dallas, Monday, Sept. 14, 2015. (AP Photo/LM Otero)

Доналд Тръмп e американски бизнес магнат, президент и главен изпълнителен директор на „Тръмп Организейшън“.

През септември 2010 г. Доналд Тръмп заявява, че „сериозно обмисля“ възможността да се кандидатира за президент на САЩ за 2012 г. На изборите през 2008 г. той поддържа кандидата на Републиканската партия Джон Маккейн, който губи от съперника си демократа Барак Обама.

На 16 юни 2015 г. Доналд Тръмп обявява, че се включва в борбата за поста президент на САЩ през 2016 г. След предварителни избори, Тръмп е избран за кандидат на републиканската партия. Негов основен съперник за президентския пост е изгубилата днес Хилъри Клинтън.

Доналд Тръмп е баща на пет деца, а сегашната му съпруга Мелания Кнаус е трета по ред.

Доналд е четвъртото от пет деца на Фред Тръмп, богат строителен предприемач със седалище в Ню Йорк. Тръмп е силно повлиян от баща си в своята цел да направи кариера в сферата на недвижимите имоти. След като завършва бизнес училището Wharton към университета в Пенсилвания през 1968 г., се присъединява към компанията на баща си, „Тръмп Организейшън“.

Първите си бизнес сделки Доналд прави в „Тръмп Организейшън“ на 28-годишна възраст (1974 г.) в Манхатън. Той бързо става известен в града със самовлюбеното си отношение, но и с готовността за поемане на рискове. През 1980-те Тръмп обособява направленията на своите сделки с недвижими имоти – хотели и бизнес сгради в Ню Йорк Сити.

Доналд реализира печалби както с жилищната Тръмп Уърлд Тауър и с други бизнес и офис сгради, така и от собствените му казина в Атлантик Сити, Ню Джърси и Флорида. През 1992 г. се налага да продаде авиокомпанията Trump Shuttle.

Заплата на Тръмп възлиза на 32 милиона долара (2007), а нетната стойност на богатството му възлиза на $1.6 милиарда (2009).

През ноември 2005 г. „Ню Йорк Таймс“ издава книгата на Тимъти О’Брайън „Изкуството да бъдеш Доналд“, в която авторът твърди, че Тръмп не е милиардер, а просто мултимилионер. О’Брайън оценява активите му на 250 милиона. Тръмп отрича и го дава на съд.

Неговият екстравагантен лайфстайл и маниер са го утвърдили като знаменитост – статут, засилващ се от успеха на неговото риалити шоу „Стажантът“ (The Apprentice).

През януари 2007 г. Доналд Тръмп получава звезда на Алеята на славата.

През септември 2015 г. Тръмп откупува дяловете на NBC и продава „Мис Вселена“ и „Мис САЩ“ на WME/IMG (агенция за търсене на таланти). Това се случва няколко месеца след като NBC отказва да предава „Мис САЩ“ и заявява желание да прекрати съвместната работа с Тръмп след неговите коментари за мексиканските емигранти по време на речта му, в която обявява кандидатурата си за президент.

Още една подробност:

Доналд Тръмп не е най-богатия кандидат-президент на Америка, вижте кои го превъзхождат

Вярвате или не, Доналд Тръмп не е единственият милиардер, който някога се е кандидатирал за президент на Америка. Нито е най-богатия сред кандидатите. Ето кои са останалите супербогати, кандидати за върха.

Рос Перот

Със състояние от 3 милиарда долара, той носи титлата най-богатия кандидат-президент на САЩ. Тексаският сенатор е един от първите милиардери, които са натрупали състояние, благодарение на технологията, след като основава компанията Electronic Data Systems през 1962 година. Същата фирма по-късно продава на General Motors през 1984 г., за 2,5 милиарда долара. Политиката на Перот, както и неговите проекти са стъпка напред във времето.

Вижте и

Доналд Тръмп

Ако вярвате на онова, което сам разказва, т.е., че има богатство от 10 милиарда долара, Доналд Тръмп определено е първи в списъка. Но данните сочат, че кандидат-президентът всъщност притежава по-малко и от 3 милиарда долара. Тръмп, който до август царуваше в статистиките между всички кандидати в повечето американски щати, може би не „тежи“ 10 милиарда, както твърди, но определено е сред най-богатите кандидати за президенти на всички времена. Bloomberg оценява състоянието му на 2,9 милиарда долара, а Forbes  на 4 млрд. Истината вероятно е някъде по средата.

Джордж Вашингтон

Бащата на Америка, за изненада на всички, е бил богат като крал. Освен, че е бил феноменален стратег и генерал, Джордж Вашингтон е бил и собственик на повече от 8000 акра обработваема земя част от неговата плантация във Вирджиния, Маунт Върнън. Освен тези имоти, за съжаление, е бил собственик и на повече от 300 роби, които обработвали земята. Въпреки че имал „само“ 525 милиона долара, Вашингтон е вероятно най-богатият човек, който някога е седял на президентското кресло.

Стив Форбс

Внукът на основателя на списание Forbes Стив Форбс, бе кандидат на Републиканската партия на изборите през 1996 и 2000 година. С богатство от около 430 милиона долара, Форбс следваше политиката на Перот. Имаше малък успех през 1996 г., побеждавайки в Делауеър и Аризона на предварителните избори, но не е успя да си осигури номинация за президент.

Джон Кери

Настоящият държавен секретар на САЩ е доста богат, със състояние от около 200 милиона долара. По-голямата част от тях са семейни пари, с оглед на това, че Кери е служил в армията или като политик целия си живот. Богатството на Кери е дребно в сравнение с парите, които притежава съпругата му, Тереза Хайнц Кери, е вдовица от семейството Хайнц, собствениците на известната фабрика за кетчуп. През 1996 г. тя се омъжва за Хенри Джон Хайнц III, който е бивш сенатор, но умира в самолетна катастрофа през 1991 година.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре