Сега четете
Над 35 изборни секции само в страните от ЕС

Над 35 изборни секции само в страните от ЕС

logo_izbori_16Окончателно отпада ограничението за разкриване на повече от 35 секции в държавите членки на ЕС, реши парламентът на второ четене с промени в Изборния кодекс.

„За“ отпадане на ограничението гласуваха 81 народни представители, „против“ – 21, а 9 – „въздържал се“, предаде „Фокус“.

Ограничението остава в сила за страните извън Европейския съюз, като то се прави най-вече заради Турция, но ще бъдат засегнати и българите в Швейцария, Норвегия, САЩ, Канада и други страни.

Депутатите окончателно отхвърлиха и възможността в избирателни секции извън страната, с решение на Централната избирателна комисия, взето включително в изборния ден, гласуването с хартиени бюлетини да може да се осъществява с повече от една урна.

По време на дебата преди гласуването секретарят на ПГ на „БСП лява България” Филип Попов обяви, че по никакъв начин от партията му няма да подкрепят промените в Изборния кодекс, които управляващите предложиха. Той попита дали следва законодателно да се разделят и ограничават българите, живеещи в чужбина.

Хамид Хамид от ДПС пък обяви, че тази промяна в изборното законодателство извършва недопустима категоризация на българските граждани. Той предупреди, че ако тя бъде приета, ще се подпишат под жалба до Конституционния съд.

Зам.-председателят на ПГ на АБВ Мариана Тодорова пък призова за общовалиден критерий за гласуване на българските избиратели в чужбина. Тя също изрази убеденост си, че тази норма ще бъде отменена от Конституционния съд.

Вижте и

Димитър Делчев от Реформаторския блок обаче обяви, че предложението за отпадане на ограничението за повече от 35 секции в държавите-членки на ЕС е добро и правилно. Той подчерта, че Съюзът е нашата общност и това го прави доста по-специален от всички останали държави и е нормално законодателството да прави разлики.

Ограничаването на броя на секциите за страните, които не са в ЕС, е конституционно допустимо, но е политически неразумно, заяви обаче лидерът на ДСБ Радан Кънев. Той припомни предупреждението си, че секциите за гласуване във Великобритания ще са малко, тъй като там българите в момента имат голям интерес да гласуват заради Брекзит. Кънев обаче подчерта, че заради новите промени за ограничаване на секциите извън ЕС, пак ще трябва да се правят изменения, след като страната излезе от него.

източник: dnes.dir.bg
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре