Сега четете
За първи път Цачева и Радев в сблъсък на послания и идеи

За първи път Цачева и Радев в сблъсък на послания и идеи

За първи път Цачева и Радев в сблъсък на послания и идеи
Държавният глава трябва да се ръководи от националния интерес. А това е една образована нация, която живее в стабилна държава. Ако бъда избрана за президент, ще отстоявам евроатлантическата ориентация на България. Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин“ Цецка Цачева, кандидат за президент на ГЕРБ, която участва в телевизионен дебат заедно с кандидата на БСП ген. Румен Радев. Промяната е неизбежна. Президентът не трябва да бъде рецитатор на чужди цели. Той трябва да може да казва „не“, когато е поставен под натиск. Първият ми приоритет е сигурността, а вторият независима външна политика. Третият ми приоритет е да защитавам правата на гражданите, коментира в своите първи думи ген. Румен Радев.

Кампанията на ГЕРБ винаги е водена в рамките на субсидията, която получава. Достатъчно икономична е, разчитаме на нашата популярност и срещата с гражданите. Така Цачева коментира колко струва предизборната й кампания. Абсолютно всичко е изрядно с медийните пакети. Не мога да кажа дали въпросните 40 хиляди лева са оползотворени. В момента се набират средства, но те няма да надхвърлят максимално позволените от закона, каза от своя страна ген. Радев.

Компромис не трябва да се прави с националната ни сигурност. Дълги години политиците се отнасяха небрежно към въоръжените сили, затова и ситуацията с армията ни в момента е толкова плачевна, коментира по друга важна гема кандидатът на левицата.Оградата по границата е едно от съоръженията за защита на границата ни. Ние обаче разчитаме и на европейската помощ и в частност на Европейската служба за охрана на границите, каза от своя страна Цецка Цачева. Това, че има европейска помощ е прекрасно. Но това не означава, че границата е защитена. Имаме една сигурна граница и това, за съжаление, е със Сърбия. Нашата граница е пропусклива. Ако питате мигрант на Лъвов мост, той ще каже, че няма проблем да премине през нея, добави ген. Радев. Не мога да се съглася с това. Средно на ден влизат 81 граждани в Европа. Намалели са в пъти. Преди споразумението с Турция на ден са влизали по 1700 в Европа, коментира Цачева. По думите й не бива да се нагнетява ситуацията и да се предизвика паника сред гражданите.

Двамата коментираха и темата с връщането на седем души, издирвани от Турция, обратно в южната ни съседка. Преди всичко в този случай е националният интерес. Законът гарантира онова, което е справедливо и важно за страната. Аз подкрепям решението на българското правителство, обясни кандидат-президентът на ГЕРБ. За мен не говори добре фактът, че се върнаха толкова тихо и тайно. Никоя държава не постъпва така бързо. България губи своя суверенитет. Бих казал, че имаме зависимост от Ердоган, коментира от своя страна ген. Румен Радев.

Вижте и

Двамата кандидати за президент дебатираха и по темата за външната политика на България. Винаги съм подхождала с диполматически средства що се отнася до външната ни политика. Когато е било необходимо, съм водила и делегация на 12 страни-членки, заяви Цецка Цачева. Аз ще бъда дипломат, нагледахме се на орли и ястреби, коментира от своя страна генерал Румен Радев. Според него да симпатизираш и да си за членството на България в ЕС и НАТО не означава непременно русофобия. Да, ние сме членове на тези организации и няма друг подобен вариант, но това не означава, че трябва да бъдем русофоби, смята кандидатът на левицата. Ще водя активна външна политика, водена от националния интерес. Ние сме направили своя европейски избор, от който имаме ползи. В рамките на тази кампания се чуват гласове за друга ориентация на страната, което за мен е недопустимо, коментира Цачева. Икономическите санкции срещу Русия трябва да бъдат преразгледани. Ще настоявам да бъдат изготвени проекторешения за премахване на санкциите, добави още кандидатът за президент на ГЕРБ. Искам да поздравя г-жа Цачева за думите й. Не мога да премахна сам санкциите. Това става с последователна и целенасочена външна политика, добави от своя страна ген. Румен Радев.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре