Сега четете
Противник на Дилма Русеф е обвинен и арестуван за корупция

Противник на Дилма Русеф е обвинен и арестуван за корупция

Лидерът на кампанията за импийчмънта на Дилма Русеф – Едуардо Куня беше арестуван в рамките на разследване за корупция.
Човекът, застанал начело на кампанията за свалянето от власт на бразилския президент Дилма Русеф, беше арестуван в рамките на голямо разследване за корупция в държавния петролен гигант компанията „Петролео бразилейро“ (Петробраз), съобщи кабинетът на местния съдия Сержио Моро, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.
„Обявявам депутата Едуардо Куня за лишен от служба за поведение, несъвместимо с това на законодателите“, гласеше решението, произнесено, след като 450 души в органа подкрепиха отстраняването на Куня. Против се обявиха едва десетима.Едуардо Куня, бивш конгресмен, е обвинен, че е взел подкупи в размер на милиони долари – нещо, което той отрича.
Той постави началото на процедурата за импийчмънт срещу Русеф през декември, когато беше председател на долната камара на Националния конгрес (парламента) на Бразилия, Камарата на представителите. Това доведе до гласуване за нейното отстраняване от поста през август.Куня се оттегли от председателското място в Камарата на представителите през юли, а през септември беше лишен от мястото си в Конгреса.

Едуардо Куня, член на влиятелното Бразилско демократично движение, от месеци създава пречки за инициативите на Русеф в конгреса, докато тя се опитва да прокара мерки за икономии и други законопроекти, целящи да задвижат бразилската икономика. През тази година очакванията са икономиката на Бразилия да се свие с два процента. „За Дилма това е позитивно развитие, тъй като Куня бе една от големите заплахи за политическата й стабилност“, каза Тиаго Арагао, политически анализатор в базирания в Бразилия „Арко адвайс“.

Съгласно бразилските закони обвинения срещу конгресмени и други високопоставени държавни представители могат да бъдат повдигани само пред Върховния съд, който ще се произнесе след години, отбелязват агенциите. Прокурорите твърдят, че милиарди долари са били дадени като подкупи, които са включвали плащане на политически назначени мениджъри в „Петробраз“ в замяна на договори на завишени цени. Прокурорите смятат, че част от парите са отишли за кампаниите на управляващата Работническа партия и нейните съюзници, както и в ръцете на десетки конгресмени, които са разследвани. Смята се, че различни компании, включително най-големите строителни фирми в Бразилия, са плащали милиарди, за да получат изгодни договори с „Петробраз“.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре