Сега четете
Депутатите отмениха дългата си ваканция

Депутатите отмениха дългата си ваканция

%d0%b4%d0%b5%d0%bf%d1%83%d1%82%d0%b0%d1%82Депутатите събраха кворум и проведоха извънредното заседание за спешни промени в Изборния кодекс. Преди това обаче, след бурни скандали, отмениха ваканцията си.

Дневният ред, предложен от ГЕРБ, включваше като първа точка отмяна или съкращаване на дългата почивка, гласувана миналата седмица – от 12-и октомври до 4-и ноември (с реално първо пленарно заседание на 9-и ноември – б.р.).

„За“ отмяна на ваканцията гласуваха 177 депутати, против – нито един, а 10 – от ГЕРБ, ПФ и „Атака“, се въздържаха.

С друго гласуване, по предложение на Цветан Цветанов от ГЕРБ, парламентът реши да не се провеждат заседания само от 2 до 4 ноември. „За“ бяха 113 народни представители, „против“ – 45, „въздържали се“ – 7. Освен това, за този период депутатите няма да ползват служебен транспорт, с изключение на дните, в които са участвали на заседание в комисии.

От БСП и ДПС заявиха, че предложението не е направено по процедурния ред и поискаха прегласуване, но то бе отхвърлено.

Заседанието, което започна в 12 часа и продължи до 17 часа, беше белязано от остри спорове и обвинения към председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, че нарушава Изборния кодекс. Той бе провокиран от Ангел Найденов от БСП, който заяви, че решението за дългата ваканция е „нагъл опит да се отнеме възможността на опозицията да говори от трибуната, а решението е прецедент в демократичната история на България”. Той предложи почивката да бъде изцяло отменена, защото решението за нея е провокирало „ирония, възражения и негативизъм към целия парламент, а не само към тези, които го подкрепиха“.

Четейки цитати от изказвания на депутати виждам колко случайни хора без политическа култура са се докопали до тези завидни като доходи места. Не се търси подходящия за сериозната международна обстановка човек, който разумно би защитавал страната ни. Убеден съм, че от вашата парламентарна група или поне ваши общински съветници и кметове ще гласуват с номер 17, отвърна Цветанов, обръщайки се към депутатите от БСП, предаде  „Фокус”.

Цветанов припомни, че решението за ваканция на парламента по време на предизборната кампания се отнася само до пленарните заседания, а комисиите продължават да работят по законодателната си дейност.

Жельо Бойчев определи изказването на Цветанов като предизборна агитация, а споменаването на номера на кандидата за президент на ГЕРБ в изборната бюлетина, като нарушения на Изборния кодекс. Той припомни, че миналата седмица на него е направена забележка за политическа агитация, а срещу зам.-председателя на ГЕРБ не се прави нищо.

„С изказването си Цветанов наруши Изборния кодекс, като направи явна предизборна агитация в полза на един кандидат. Това нарушение се наказва с глоба от 300 до 1000 лв., моля да вземете мерки за това нарушение, което бе допуснато“, заяви и Четин Казак от ДПС, цитиран от БГНЕС.

Предлагам броя на депутатите в парламента да е функция на броя на избирателите и тези които реално гласуват. Как? Пример, имаме 6 милиона с право на глас, и парламент с 240 депутатски места. Тоест, едно депутатско място е осигурено от 25 хиляди гласове.

Водещият заседанието Димитър Главчев от ГЕРБ обаче му отговори, че не е очаквал да е с толкова крехка психика и да се поддава на агитация.

Вижте и

Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт пък заяви, че „един от представителите на ДПС тупа като горила по масата“.

Тази реплика отново предизвика възмущение и призиви депутатът да бъде наказан. Главчев обаче заяви, че му е направил забележка и счита това за достатъчно.

След решението за ваканцията депутатите преминаха към втора точка от дневния ред – проекторешение за създаване на анкетна комисия за проверка на всички факти по проекта за АЕЦ „Белене“.

След него парламентът трябва да разгледа промените в Изборния кодекс. Първата промяна е за ограничението на изборните секции в чужбина до 35, като най-вероятно ще бъде прието то да важи само за страни извън ЕС. А втората – за спорното квадратче в бюлетината „Не подкрепям никого“. Обсъждането ще продължи и утре.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре