Сега четете
Вяла и безинтересна президентска кампания

Вяла и безинтересна президентска кампания

Такава е констатацията на доц. д-р Жеко Кьосев, социолог и преподавател в Югозападен университет „Неофит Рилски“ в интервю за предаването „Метроном“ по Радио Фокус-Пирин.
e50428dee363ed146f6c2e97e0c61b73

Фокус
В началото на нашия разговор може ли с няколко думи да обобщите как от социологическа гледна точка виждате старта на предизборната кампания за президентските избори и очертават ли се вече основните претенденти?

Доц. д-р Жеко Кьосев
Според мен кампанията към момента е изключително вяла, безинтересна за българската общественост. Тоест ние не може да говорим за някаква много сериозна предизборна кампания. Веднага ще се аргументирам защо смятам така. Защото в тази кампания не виждаме никакви политически идеи, а осмиване на даден кандидат от неговите опоненти или от българската общественост. Това не е сериозно, въпреки че се използва на всякъде. Виждаме, че дори в Америка кандидатите за президент биват осмивани, но все пак те издигат пред обществото някакви политически идеи. Дали са правилни или не по отношение на вътрешната и външната политика е тема на друг разговор и обществото само трябва да прецени това.

Докато при нас, за огромно съжаление, нито един от кандидатите до момента не е излязъл с ясна и конкретно формулирана заявка за това какви са промените, които биха настъпили ако той стане държавен глава. И знаете ли струва ми се, че тази президентска предизборна борба се превръща като футболен мач, преди началото на който всяка една от агитките казва „Нека победим ние“. В случая партиите казват „Нека победи нашия човек“, но защо няма обяснение. Като преподавател и като изследовател именно това е нещото, което силно ме притеснява.

Фокус
А комбинирането на президентските избори с националния референдум как ще се отрази на избирателя и възможно ли е да възникнат сериозни проблеми, заради провеждането вот 2 в 1?

Доц. д-р Жеко Кьосев
Лично моето мнение е, че това няма да предизвика някакъв сериозен проблем, защото очаквам между другото доста ниска избирателна активност както на президентските избори така и на референдума. Ако моята прогноза не се сбъдне, то обещавам, че след 20 дни ще се изправя срещу вашите слушате и читатели и ще се извиня. Но наистина лично аз очаквам слаба избирателна активност.

Фокус
Въпреки въведеното задължително гласуване. Така ли да Ви разбирам?

Доц. д-р Жеко Кьосев
Да. Вижте, това задължително гласуване е много странно. По принцип и в други европейски страни като Гърция, Португалия това него го има, но при нас нещата са различни. Знаете прочутата българска поговорка „Насила хубост не става“. Ако аз, вие, хората имат желание да гласуват – то просто отиваме и го правим. Каквито и санкции да се налагат според мен това няма да повлияе положително на избирателната активност. За да имаме висока избирателна активност не ни трябва задължително гласуване, а трябва да имаме ясна представа за политическите идеи на дадените кандидати.

Не смятам, че заплашването на хората с евентуални санкции ще проработи. Според мен вместо да се правят подобни неща, всеки един от кандидатите, всяка една от партиите трябва да отиде при хората и да каже „Аз ще направя това, това и това!“.

Фокус
Освен задължителното гласуване, новото в тези избори сега ще бъде, че в бюлетината се въвежда опцията „Не подкрепям никого“, която обаче може да доведе до това, че хипотетично даден президент да бъде избран само с едни глас. Съгласен ли сте с това?

Доц. д-р Жеко Кьосев
Точно така е да. При мажоритарен избор винаги е възможно с един глас дадения претендент да победи другия. Така че това е възможно. По отношение на самата опция бих казал,че постоянно комуникирам с млади хора, които казват, че ще зачеркнат именно нея, тъй като един вид тя се явява отрицателен вот.

Ако се върнем назад през годините, когато са се провеждали избори то ще видим, че около 40 – 45 % от хората не ходят да гласуват, което също се явява един вид своеобразен отрицателен вот. Може би сега с тази опция ще има част от тези хора, които ще отидат до урните, но не смятам, че това ще промени сериозно картината. Предполагам, че все пак леко ще качи абсолютния процент на гласувалите, но това няма да окаже голямо влияние върху самата активност.

Фокус
С оглед на всичко, което излезе като неточности около тази опция възможно ли е избирателите, вместо да зачеркнат това квадратче да повреждат бюлетината и тя при броенето да бъде сметната като недействителна?

Доц. д-р Жеко Кьосев
Да възможно е. Това отново ще бъде израз на протестния вот на хората, които не са съгласни със случващото се в България. Именно тези недействителни бюлетини до сега показваха, че хората не харесват, не одобряват никоя от партиите или кандидатите и нямат отношение към политическата система. Тук искам да отбележа, че нещото, което лично мен изключително много ме притеснява е, че голяма част от хората в България като цяло нямат отношение към политическия живот в страната.

Фокус
Както няколко пъти споменахте до момента нямаме реална обмяна на идеи между кандидатите, но пък сме свидетели на така наречения „Черен ПР“. Например някои от кандидатите и партиите, които са ги издигнали вместо да представят идеи, насочват фокус си към търсене на компромати за другите претенденти за президентския пост. Такава ли ще бъде според Вас обстановката до края на изборите или може все пак да се надяваме на нещо по-добро?

Доц. д-р Жеко Кьосев
Вижте „Черния ПР“, като цяло не е нещо ненормално, защото както виждате и в САЩ сме свидетели на подобно нещо. Виждаме в социалните мрежи различни карикатури и осмиващи изображения както на Доналд Тръмп, така и на Хилари Клинтан. Там обаче отново ще повторя виждаме и размяна на идеи.

Вижте и

Фокус
Какви според Вас са качествата, които трябва да притежава бъдещия президент?

Доц. д-р Жеко Кьосев
От всички въпроси, които ми зададохте до момента този е най-лесния. Бъдещия президент на Република България преди всичко трябва да притежава морал, след това е задължително да има политически познания и идеи, като за момента все още говорим за лицето „Х“. Държавния глава няма как да бъде някакъв Супермен или Супер дама, тоест това не е сериозно да го обсъждаме, ако обаче дадения кандидат покаже пред обществото, че има морал, то това вече е една огромна крачка напред към неговия избор.

Фокус
И един последен въпрос доц. Кьосев. В петък станахме свидетели на сериозно сътресение в управляващата коалиция. Това опит на отделните партии да изтъкнат своите виждания ли е или подготовка за предстоящи парламентарни избори, за които междувпрочем заговори и премиера Бойко Борисов, в смисъл, че ако партията не спечели президентските избори той ще подаде оставката на кабинета?

Доц. д-р Жеко Кьосев
Вижте, от изследователска гледна точка анализирането на управляващата коалиция е много сложен и труден процес, защото тя просто не е коалиция. За да направиш коалиция се предполага, че трябва да имаш някакви допирни точки с останалите. А ние сме свидетели, че подобно нещо на практика няма в момента. Аз съм съгласен с това, което каза министър – председателят Бойко Борисов по адрес на Реформаторския блок. А именно, че в разговори с него те засвидетелстват своят подкрепа по дадена промяна, а след това в парламента гласуват против.

Това не е коалиция за мен и смятам, че премиерът Борисов също много добре е наясно с този факт и го отчита. За съжаление този модел на управление сега или по-точно въпросната коалиция просто не е работеща. Поради това според мен Борисов се заканва, че ще се отиде на предсрочни избори, но към днешна дата тази тема е много сложна за коментиране и анализиране.

 

Радио Фокус-Пирин (със съкращения)

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре