Сега четете
Румяна Ченалова: Сотир Цацаров е „политически избор“

Румяна Ченалова: Сотир Цацаров е „политически избор“

„Не съм поласкана от специалното Ви внимание към мен, но съм  учудена че чрез подобни твърдения  давате знак на подчинените Ви прокурори и съдиите, че съм извършила престъпление и трябва да бъда осъдена. Все пак кариерното им израстване зависи от ВСС, а Вие сте представител на мнозинството в него”, коментира Ченалова, която подозира, че ще стане клиент на Темида заради писмата, с които е сезирала европейските институции за корупционни схеми на високо ниво.

Тя пита защо твърденията за задкулисни практики отпубликуваните в „Бивол” записи (за които се твърди, че са с участието на нея, адв. Момчил Мондешки и бившата шефка на СГС Владимира Янева-б.р.) не се проверяват „подобно на записите, известни като „Ало Ваньо“ и „Ти си го избра“ (става въпрос за Вашия избор)”.

„Защо господин главен прокурор прокуратурата избирателно се самосезира  от публикации в медии и  телевизионни предавания? Защо анонимните сигнали  в определени случай са основание, а в други не за начало на наказателно преследване?”, пише още Румяна Ченалова.

Тя поставя и още въпроси – за прокурорския контрол по продължили с години разследвания, приключили с провал; за „прескачането” на закона при командироването на някои обвинители и за сегашния формат на съдебната реформа, в който няма възможност за контрол върху дейността на главния прокурор.

„Да, страхът, контролът върху медиите са лостовете за управление на всяко псевдодемократично общество. Да, свободата е най – висшата човешка ценност и възможността да я загубиш сковава хората и ги превръща в безволеви примирени същества. Но винаги някой може да каже „Царят е гол!“ Истината. Е, аз искам да кажа истината на вашите прокурори – предайте им”, пише в края на писмото си Румяна Ченалова.

И продължава: „Българите са твърд и търпелив народ, господин Главен прокурор. Българите не са прост народ, както смята премиерът на Република България. Може би са отчаяни, може би са уплашени но са издържливи”.

Реакцията на прокуратурата

Говорителят на държавното обвинение Румяна Арнаудова каза пред bTV, че прокуратурата не коментира думи на обвиняеми лица.

Цялото писмо на Румяна Ченалова можете да видите на следващата страница:
ГОСПОДИН ГЛАВЕН ПРОКУРОР,

Обръщам се към Вас по повод последните Ви изявления, направени на заседание на ВСС от 13.10.2016год. – „Аферата КТБ ще бъде пратена в съда напролет. Времето на Ченалова също наближава“. Не съм поласкана от специалното Ви внимание към мен, но съм  учудена че чрез подобни твърдения  давате знак на подчинените Ви прокурори и съдиите, че съм извършила престъпление и трябва да бъда осъдена. Все пак кариерното им израстване зависи от ВСС, а Вие сте представител на мнозинството в него.

Аз не съм участвувала в заговор за преврат и дестабилизация на държавата, както твърдят Пеевските медии, чието мнение за мен подозрително съвпада с Вашето. Бих се радвала обаче, ако България се управлява от млади и образовани хора, които истински обичат родината си. Нарекохме управляващите преди 1989 год. диктатори, а демократи се оказаха тези, които 26 години с нокти и зъби се борят и не пускат властта въпреки главоломното спускане към дъното. Сигурна съм, че Ви е известно съдържанието на писмата, с които сезирах в началото и края на 2015г. Европейски институции за нивата на корупционни зависимости между политици, магистрати, бизнесмени. Интересно дали има връзка това с образуваните срещу мен по това време досъдебни производства?

За разлика от Вас аз не съм политически избор. Не съм използувана за политически цели и „в битката срещу прокуратурата и лично срещу Главния прокурор“, както твърдите.

Аз не водя битки, господин  Главен прокурор. Реших да кажа истината и го правя. Това е по – трудният избор, но правилния. Не заблуждавайте обществото, че не си спомням факти, които биха послужили  за изясняване на  позорните взаимовръзки между изпълнителната и съдебна власт. Такова дело не е образувано, такива въпроси не са ми задавани.

Истина е, че Вие не желаете да се докажат твърденията на Владимира Янева, известни от публикуваните в сайта „Бивол“ записи, подобно на записите известни като „Ало Ваньо“ и „Ти си го избра“/ става въпрос за Вашия избор/

Истина е че днес е опасно да казваш истината – възможността да станеш обвиняем е реална.

Истина е, че страх е сковал обикновените прокурори, медиите, обществото.

Истина е, че  българският народ, според изследване на Eurostat е най – бедният в Европа, а разликата между доходите на най-бедните и най-богатите у нас е скочила над 7 пъти, според изследване на КНСБ.

Истина е, че българите сме и най – нещастните хора в Европа – такъв е изводът на изследване, проведено от дъблинската агенция за проучвания „Юрофаунд“.

Истина е, че от 68 място през 2009 год. в световната класация на „Репортери без граници“ в индекса за свобода на словото България главоломно се срива до 113място за 2016 год. от изследвани общо 180 държави.

Истина е, че България,   според ежегодната класация на корупцията, която изготвя Transparency International, е  с най високо ниво на корупция в  Европейския съюз.

Всичко това би се променило ако има надежда. Дори малката справедливост ражда надежда.

Справедливост е когато прокуратурата прилага закона еднакво и безкомпромисно спрямо всички.

Защо господин Главен прокурор прокуратурата  избирателно се самосезира  от публикации в медии и  телевизионни предавания? Защо анонимните сигнали  в определени случай са основание, а в други не за начало на наказателно преследване? Не е ли срамно изявлението  на прокуратурата, че конкретните твърдения на Цветан Василев за конкретни събития и лица – политици не съдържали данни дори за извършването на предварителна проверка, което е обида за интелекта на българският народ.

Защо за прокуратурата е приоритет да изясни кой е направил записите по „Янева гейт“, а не дали са се случвали събитията, описани в тях? Да,  аз съм обвиняема, както ще кажете, но не е ли практика осъждани лица да са основни свидетели /явни или анонимни/ по делата на прокуратурата, пък на тях вярвате?

В какво се изразява прокурорският контрол по продължаващите с години досъдебни производства, част от които завършващи катастрофално? Всички ние плащаме за съсипаната психика на десетки хора. Защо личната отговорност на безотговорните или некомпетентни магистрати не стана част от съдебната реформа? Дали са верни твърденията на адв. Екимджиев, че в голямата си част това са дела от Пловдивският регион? И защо тези факти не се огласяват?

Защо избирателно защитихте с всички възможности следователя П.Петров  да избегне дисциплинарна и наказателна отговорност и нарушихте закона, съветвайки Вл.Янева по образуваното срещу нея досъдебно производство? Защо се намесихте ултимативно  по наказателното дело срещу Цветанов  и по делото „Манго“? Това не е ли нарушение на служебни задължения, което закона определя като престъпление? Защо нито един прокурор в България не възложи предварителна проверка на фактите по „Яневагейт“?

Вижте и

Известно ли Ви е, че спрямо „ специални“ прокурори не се прилагат ограниченията в закона относно срока на командироване? Това нарушение на закона ли е и тази заповед Ваша ли е?

Защо  съдебната реформа изключи възможността за контрол върху дейността на Главния прокурор и ангажиране на дисциплинарна отговорност? Вярно ли е твърдението на бившия министър на правосъдието, че съдебната реформа се случва ако и както кажете Вие?

Некомпетентен ли е  Димитър Узунов – представляващ ВСС, когато иззе правомощията на Пленума на ВСС и определи еднолично членовете на ВСС / всички от мнозинството, които се съобразяват с Вашата воля/, които да контактуват с европейските прокурори по случая „Янева гейт“и валидно ли е решението му?

Да, страха, контрола върху медиите са лостовете за управление на всяко псевдодемократично общество. Да, свободата е най – висшата човешка ценност и възможността да я загубиш сковава хората и ги превръща в безволеви примирени същества.

Но винаги някой може да каже „Царят е гол!“ Истината.

Е, аз искам да кажа истината на вашите прокурори – предайте им.

Сигурна съм, че и други ще я кажат защото не си жив, ако не си свободен.

Българите са твърд и търпелив народ, господин Главен прокурор. Българите не са прост народ, както смята премиерът на Република България. Може би са отчаяни, може би са уплашени но са издържливи .“Царят е гол“ и това не може да се промени. Днес ще заглушите моя глас, утре нечий друг. Властта е във Вас, но е безсилна срещу истината.

И още нещо – Вие сте Главен прокурор и след като закона  е определил прокуратурата като пазител на законността, морала Ви задължава да дадете отчет  пред  хората, чиито права и основни свободи пази същият този закон. Това се нарича справедливост.

А що се отнася до времето – времето на всеки от нас ще дойде – рано или късно.

 

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре