Сега четете
Уникален проект – Черноморието в една снимки

Уникален проект – Черноморието в една снимки

black_sea_view21201Проектът Black Sea View на фотографа Марин Каравелов, който представя цялата брегова ивица на България в една снимка, е създаден от 25 хил. отделни снимки и няма аналог в световен мащаб. Вижте на http://blackseaview.bg

9080165-300x300
Марин Каравелов

Може да седнете пред компютъра и да разгледате цялото Черноморско крайбрежие в 350-километровата му дължина. Да видите всичките плажове, хотели, заливи, пристанища, заснети от 250 м отстояние от сушата – усещането е, че сте на 8-9-етажен круизър, който плава успоредно на брега. „И за мен беше изненада, че българското Черноморие изглежда доста красиво откъм морето, въпреки че всички говорим колко е презастроено и грозно. Реално застрояването е не повече от 25-30%“ – казва Марин Каравелов, фотограф, с когото EVA има дълго сътрудничество. Той самият е открил красотата на района между Варна и Шкорпиловци, където има 50 км пуста брегова ивица, както и екзотичните скали край Каварна и Балчик.

Снимката на Черноморието ще бъде обвързана с джипиес координати и ще се ъпдейтва, ако по крайбрежието настъпят промени. Тя ще се обогатява и с 360-градусови въздушни панорами на хотели, ресторанти, аквапаркове и яхти, чиито собственици имат интерес да инвестират в реклама.

Марин използва дрон, яхта с 35-метрова мачта, жирокоптер и мотоделтапланер за осъществяването на проекта, който финансира със собствени сили и на моменти – с риск за живота си. Започва с дрона, но той покрива едва 5-6 км на ден. Наема яхта, като според капитана й с нея могат да минат 80% от крайбрежието, но реално заснемат едва 5% заради многобройни таляни, подводни скали и забранени местности, които не позволяват брегът да се доближи на необходимото отстояние. Лошото време също не е съюзник.

За да се качи снимачната техника на върха на мачтата – на височината на 12-етажен блок, е нает алпинист, но и на него никак не му е леко. При еднометрови вълни отклонението на върха е с амплитуда 3-4 метра. Идва ред на мотоделтапланера. Марин наема единствения по морето планер с поплавъци, който може да се приводнява.

При кацането край Крайморие фибростъклото на единия поплавък се пука и се пълни с вода. С даването на газ при следващото излитане повреденият поплавък се забива като котва под водата, машината се усуква, пилотът изхвърча като изстрелян с прашка, Марин увисва като обесен на ремъка на фотоапарата си, който се е омотал в конструкцията, и вижда на 20 см над главата си да се върти перката на планера – с някакви си 6 хиляди оборота в минута! Тогава през ума му минава мисъл за сина му, роден само преди 22 дни. За щастие, моторът загасва от само себе си, Марин преброява крайниците си, установява, че броят им е задоволителен. Повече не лети с въпросния планер. Затова пък наема друг, без поплавъци. Но и с него му се налага да си припомни инструкция номер 1 при авария с тази летателна техника. Инструкция номер 1 гласи: започни да се кръстиш. Край Шабла с пилота попадат в турбуленция, за 40 минути успяват да прелетят едва 8 км.

Това са най-дългите 40 минути в живота ми, спомня си Марин. Край Синеморец 4 пъти не успяват да кацнат в нива (обичайното място за приземяване), като при последния опит прелитат над гробище. Ех, казва си Марин, поне няма да се налага да ни транспортират. Накрая успяват. Марин слязъл, прегърнал мислено детето си и се заклел пред него, че никога повече няма да снима с мотоделтапланер. Засега удържа на обещанието.

Вижте и

Всичките 25 хил. кадъра за гигантската снимка са заснети лично от Марин за общо 3 месеца с много нерви и известно количество алкохол за преглъщане на несполуките и страховитите преживявания. Постпродукцията отнема доста повече – 9 месеца или 5 хиляди часа труд. Не съществува потребителски софтуер, който може да настави снимките и да компенсира изкривяванията на перспективата при подобно снимане, подчертава Марин. Всичко е трябвало да бъде измисляно специално за проекта и по него работят едни от най-добрите графични дизайнери в България. Марин смята да кандидатства за Гинес за най-дълга снимка в света.

Километър изложба

Марин Каравелов планира изложба на открито на снимката с дължина над 1 км. На платформата indiegogo започва кампания за набиране на средства за осъществяването й, както и за превръщането й във виртуална реалност, подходяща за наблюдаване с интерактивните очила Google Cardboard. Предвиден е и мобилен вариант на изложбата, като снимката ще „тече“ между два цилиндъра на принципа на развиването на магнетофонната лента. На сайта http://blackseaview.bg започна и конкурс за пейзажна снимка на българското Черноморие с награда професионален фотоапарат. Конкурсът ще продължи до 15 септември и е отворен за всички ентусиасти.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре