Учени плащат на пушачи да спрат цигарите

marlboro-smoking-killsИзследователи от Женевския университет предложили на около 800 пушачи с ниски приходи различни материали и книги за спиране на цигарите, за да тестват силата на парите в борбата с тютюнопушенето. Половината от тях получиха сумата от 1650 щатски долара, за да участват в поредица от шест лабораторни теста, които да потвърдят, че са се отказали от вредния си навик.

Участниците в изследването получили по 100 долара, ако първият тест потвърди, че не са пушили една седмица, след това по-големи суми при междинните тестове и по 440 долара при последния тест, шест месеца по-късно.

В края на проучването 36 процента от групата отказали цигарите, в сравнение с около 4% от контролната група.

Година след края на изследването, около 10 процента от хората, които са получили пари, все още живеели без цигари, в сравнение със същите 4% от контролната група.

Участниците били на средна възраст от 32 години в началото на тестовете и били започнали да пушат на около 17-годишна възраст, като им трябвали средно по 16 цигари на ден. Около една пета от участниците били безработни и близо 45% били студенти. Половината хора от изследваната група изкарвали по около 20 000 долара на година.

Коментирайте първи тази публикация на "Учени плащат на пушачи да спрат цигарите"

Оставете коментар

Имейлът ви няма да бъде публикуван.


*