Сега четете
На Шипка всичко е свободно 139 години след славната епопея

На Шипка всичко е свободно 139 години след славната епопея

shipkaГостите на Националното честване по повод 139 години от боевете ще могат в събота безплатно да посетят и Командния пункт на генерал Столетов и Зимната войнишка землянка

На 27 август 2016 г. входът за музейната експозиция в Паметника на свободата на връх Шипка ще бъде свободен.

Гостите на Националното честване по повод 139 години от Шипченската епопея ще могат в събота безплатно да посетят и Командния пункт на генерал Столетов и Зимната войнишка землянка, намиращи се на 1 км северно от връх Шипка, съобщават от Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“.

Пълната програма по часове със събитията на 27 август /събота/ в рамките на Националното честване на 139-годишнината от Шипченската епопея вече е качена и на сайта на Националния парк-музей „Шипка“ : http://www.shipkamuseum.org/

И тази година на историческия връх ще има възстановка на драматични моменти от боевете, а представителите на Национално дружество „Традиция” ще направят пред многобройните гости демонстрация на строеви и стрелкови умения на българско опълченско отделение. Западно от Паметника на свободата от 10:30 часа до 17:00 часа ще има и детска работилница съвместно с учебен проект „Пътуване с история“ и Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“.

От 10:30 до 15:00 ч.в събота НД „Традиция” организира и Фотографско ателие „Влез във военна щабна палатка” до барелефите в подножието на Паметника на Свободата. От дружество „Традиция” обещават да  зарадват гостите на празника и с приготвен във военно-полева кухня истински войнишки борш. От 9:30 до 12:30 ч. ще се проведе и състезание по ориентиране в района на голямата батарея.

Припомняме, че първото събитие в рамките на Националното честване на 139-ата годишнина от Шипченската епопея бе на 9 август т.г., когато в залата на Художественагалерия – Казанлък бе открита фотоизложбата „И днес йощ Балканът…“, посветена на 60-годишнината от създаването на Националния парк-музей „Шипка“.

В изложбата бяха подредени 44 творби на 20 автори, определени от журито като най-добри сред 106-те фотографии, участващи в Националния фотографски конкурс с едноименното мото. Всяка една от фотографиите в изложбата показва собствения поглед и емоция на автора – родолюбец от съприкосновението с най-високия връх в нашата история – Шипка.Позитивните отзиви станаха повод организатори и присъстващи да се обединят около идеята Националният фотографски конкурс „И днес йощ Балканът…“ да се превърне в традиционен.

Вижте и

Паметникът на свободата на връх Шипка е открит тържествено и осветен на 29 август 1934 г. Негови проектанти са арх. Атанас Донков, арх. Иван Данчов и скулпторът Александър Андреев. За увековечаване на паметното събитие, обединило широки слоеве на обществото, по случай освещаването на паметника на историческия връх са били издадени и изработени и пощенски марки и значки.

Идеята за паметник, увековечаващ героичния подвиг на българските опълченци и руските воини, участвали в решителния епизод от Руско-турската Освободителна война, се заражда още през 1879 г., но осъществяването й се забавя. Благодарение на усилията на Министерство на войната, на Комитета за въздигане на Паметник на свободата и с доброволната лепта на хиляди граждани, институции и организации половин век по-късно величественият монумент е факт.

Отбраната на Шипченския проход е една от най-героичните и решаващи битки с участието на Българското опълчение по време на Руско-турската Освободителна война 1877-1878 г. Боевете, които се водят от 09/21 до 13/26 август 1877 г. между защитниците на прохода под командването на ген. Н.Г. Столетов и многократно превъзхождащия ги по численост корпус на Сюлейман паша, влизат в българската история под името Шипченска епопея.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре