Сега четете
Интересни факти за пчелите

Интересни факти за пчелите

wpid-20160810_143256.jpg

Защо медоносните пчели са едни от най-интересните и най-важните насекоми на планетата

  • Медоносните пчели събират прашец и нектар от около два милиона цвята, за да се напълни един буркан мед. За целта те изминават над 90,000 км.
  • За един полет пчелата донася не повече от 0,02 грама мед. За да направят 1 кг мед, пчелите трябва да съберат 3 кг нектар и да го обработят. По време на обработката те вентилират влагата, обогатяват нектара с пчелни ферменти, пчелна отрова, прополис, пчелно млечице и така превръщат меда в жив продукт – храна и лекарство за човека. При добра паша едно пчелно семейство може да събере за един ден 6 кг мед или около 150 кг мед за едно лято.
  • За целия си живот една средна пчела-работничка прави 1.5 супени лъжици мед.
  • Всички работни пчели са женски.
  • Пчелите комуникират една с друга чрез танцуване, което те могат да разберат дори и при пълен мрак. Така пчелите-разнунавачи информират останалите пчели-работнички как да стигнат до точното място на пашата.
  • Пчелата-майка може да снесе до 3,000 яйца на ден – при скорост от 5-6 на минута (1 яйце на всеки 10 секунди!). Това се равнява на 175-200 хиляди яйца годишно.
  • Един кошер събира до около 80,000 пчели. Най-голямата част от тях са женските пчели-работнички. Всички те са подчинени на една пчела-майка, която е почти два пъти по-едра от тях и обикновено е по-светлокафяво оцветена. Тя има много добре развито и удължено коремче, по-дълги крака и движенията й се отличават от тези на пчелите-работнички. Пчелата-майка е единствената женска с напълно развити размножителни органи. В семейството има и няколкостотин търтея – мъжки пчели, които са малко по-едри от пчелите-работнички. Тяхното единствено задължение е да оплождат майката. Те съставляват само 1% от пчелното население и се срещат само по време на размножителния период. След оплождането пчелите изгонват търтеите от кошера.
  • Когато Александър Велики умира, той е пренесен обратно в Гърция в златен ковчег – пълен с мед.
  • За да се добият четири килограма мед (1 галон) комбинираното прелетяно разстояние от пчелите се равнява на пътя до Луната и обратно.
  • Пчелата лети средно с 15-20 км/час. При полет без товар пчелата развива скорост до 65 км/ч. За 1 мин. тя прелита над 1 км.
  • Пчелите от един кошер посещават до 225,000 цвята на ден. Една от тях обикновено посещава между 50 и 1,000 цветя на ден, но понякога достига и няколко хиляди.
  • Средната температура в кошера е 34 градуса по Целзий / 93.2 по Фаренхайт.
  • Пчелите изяждат около 8 кг. мед, за да произведат 1 кг. пчелен восък. Производството на пчелен восък в повечето кошери е от 1.5 до 2 % от общия добив на мед.
  • Медоносната пчела е единственото насекомо, което произвежда храна, употребявана от хората. В една лъжица мед се съдържат повече от 70 важни за човешкия организъм вещества. Той съдържа седемнадесет пъти повече витамин В2, отколкото прасковите. Шестнадесет пъти повече, отколкото гроздовият сок, пет пъти повече, отколкото сокът в пресните ябълки. Микробите нямат шанс за оцеляване поради голямото съдържание на калий в меда.
  • Продължителността на живота на една пчела-работничка през активния им сезон е между 3 и 6 седмици като те буквално работят до смърт. През краткия си живот с безпогрешните си инстинкти пчелите приемат като храна – нектар и прашец и като защитно средство – прополиса, а от своя страна произвеждат мед, хората използват и пчелната отрова, восъка и пчелното млечице.
  • Мозъкът на медоносна пчела-работничка е колко 1 кубичен милиметър, но представлява най-плътната неврологична тъкан, на което и да е било животно.
  • Медоносните пчели са едни от изключително редките пчели със сложни (фасетни) очи с власинки. Също така пчелите имат и нещо като магнитна лента около мозъка, която им помага за навигацията.
  • За да произведе 30 грама мед (1 унция), пчелата трябва да извърши над 1,600 кръгови полета, като всеки от тях може да достигне до 10 км. За да произведат килограм мед, пчелите изминават разстояние, равно на близо 4.5 пъти обиколката на Земята!
  • Всеки път пчелите събират прашец само от един вид цветя. Когато две различни цветя с почти идентични цветове растат едно до друго – пчелите могат почти да се сблъскат във въздуха, но никога няма да докоснат полена на грешното цвете.
  • Една пчела трябва да работи един месец – по осем часа на ден, за да получи 1 чаена лъжичка пелети от пчелен прашец, която съдържа 2.5 милиарда зрънца цветен прашец. Той от своя страна съдържа уникален коктейл от микронутриенти, микроелементи, минерали и антиоксиданти.
  • Според геолозите, пчелите са преживели на земята повече от 150 милиона години. В момента Земята се обитава от над 19 200 вида пчели – това означава, че има повече видове пчели, отколкото са видовете бозайници и птици, взети заедно.
  • Пчелите произвеждат единствената храна, която ако се съхранява правилно, никога няма да се развали. В египетските пирамиди е открит годен за консумация мед!
  • Пчелите имат невероятно точен „вграден“ часовник, който им сигнализира на всеки 24 часа. Те се връщат на същото място, на което им се налива меден разтвор всеки ден, с точност до минутата! Проведен е експеримент, при който биолози „тренират“ пчелите да излизат всеки ден в 8:15 вечерта. След определен период от време, кошерът бил запечатан веднага след храненето и натоварен на самолет от Париж за Ню Йорк. Точно 24 часа по-късно пчелите отново излетели от кошера, което доказало, че дългият и тежък полет, както и часовата разлика не попречили на тяхната „аларма“ да се включи.

Още интересна информация за меда

Австрийският пчеларски съюз, представляван от вицепрезидента А. Рейтингер възлага на дипломирания екотрофолог Р. Франк и лекаря по обща медицина Д-р Дж. Путингер да направят следното изследване, обхващащо 50 здрави доброволеца на възраст от 25 до 65 години, които са били готови осем седмици да приемат дневно минимум две супени лъжици мед. Какъв мед ще консумират – течен или кристализирал е решавал всеки един от доброволците. Друго условие за включване на доброволците в групата е било преди експеримента да не са приемали постоянно мед, както и да не променят хранителните си навици по време на опита. Преди и след изследването на всеки доброволец е взета кръв и е изследван имунологичният статус. Освен това е измервано и количеството на свободните радикали (вещества, отговорни за възникването на множество заболявания като рак, артериосклероза, болести на нервната система, бъбреците, черния дроб и белите дробове). В края на изследването са направени следните по-важни изводи:

  • Употребата на пчелен мед спомага намаляването на теглото;
  • Приемането на пчелен мед помага против безсъние;
  • Употребата на пчелен мед води до по-добро самочувствие и работоспособност;
  • Приемането на пчелен мед намалява пристъпите от главоболие;
  • Който приема пчелен мед има по-рядко схващане на мускулите (мскулни крампи);
  • Приемането на пчелен мед подобрява храносмилането;
  • Който яде пчелен мед, яде по-малко шоколад.

Данни от друго изследване за ефекта на палестинския мед върху сперматогенезата при плъхове: Лечение на мъжки плъхове албиноси с 5% мед за 20 дни не е имал значителен ефект върху общото телесно тегло или на относителното тегло на други органи като тестисите, семенните везикули, далака, бъбреците, черния дроб, сърцето или мозъка. Единствената значителна промяна е 17% увеличение в относителното тегло на epididymis /тестикуларния израстък/. Относително тегло на всички други органи, е сходен с този при контролната група, в която животните са лекувани за същия период от време с питейна вода.

Лечение на плъхове за същия период със същата концентрация от 5% захароза, не води до значителни промени в абсолютни или относителни тегла на органи в сравнение с контролната група. Същото лечение с палестински мед увеличава значително броя на сперматозоидите с 37%. Дейността на тестисните маркер ензими, за сперматогенезата, като сорбитол дехидрогеназа (SDH) се е увеличил с 31%, и лактат дехидрогеназа (LDH) е намалял с 48%, което показва, че лечението с мед индуцира сперматогенезата. Подобно, лечението със захароза не е имало значителен ефект върху някои от ключовите ензими или броя на сперматозоидите. В заключение показват, че поглъщането на мед индуцира сперматогенезата при плъхове чрез увеличаване броя на сперматозоидите, увеличаване на относителното тегло на epididymis, както и повишаване на SDH и намаляване на LDH активността.

Вижте и

За това, че медът увеличава репродуктивните и герминативните способности на организма, се знае от дълбока древност. Полу на шега, полу на истина, по време на пчеларските изложения той се препоръчва и като виагра. Ето, че за пореден път са получени научни доказателства в подкрепа на това твърдение. Друг е въпросът, че синтетичната виаграта действа на копулативните, а не на герминативните и репродуктивните способности на организма. Също така има доста повече странични нежелани ефекти, отколкото положителни страни.

http://xn--d1abiaalpf8aci.com/sveta-na-pchelite

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре