Сега четете
Темите в новия брой на Списание 8

Темите в новия брой на Списание 8

От Юлиан Ангелов и Женя Милчева
Край Карнобат и днес са живи обреди, идващи от древността, при които вещи жени с помощта на баене и специални предмети помагат на останалите. Магията оживява във водещата тема от новия брой на Списание 8!
Впечатляващи ритуали, вкоренени дълбоко в традицията, все още могат да бъдат видени в няколко села, пръснати край Карнобат. Освен познати практики като леене на куршум и гледане на боб, вещите жени в региона познават и прилагат ежедневно магии като гасене на въглен и весене с метла, правят амулети, които прогонват злите сили, включват в обредите си дори… стълби и брадви. Журналистът Юлиан Ангелов се отправя на експедиция в региона, за да ни представи уникалните ритуали, с които и днес се изцеряват редица болести. Той ще ни потопи в атмосферата на този край, ще ни разкаже историите на колоритните баячки и на хората, изцелени от тях.
След това изследователката Ивета Тодорова-Пиргова ще ни обясни как и защо работят тези древни практики и какви са преимуществата им спрямо съвременната медицина. От гледната точка на етнологията тя ще разкаже защо са важни подобни традиции, които е наш дълг да изследваме и опазваме, вместо да подминаваме високомерно, „омагьосани“ от прагматичното модерно време. 
Ако вярвате, че не знаем всичко, че има неща над нас, които винаги ще останат мистични и необясними, водещата тема на Списание 8 определено е впечатляващото четиво, което да ви напомни най-важното: магиите са навсякъде край нас…
 
 
Душата на майстора
От Женя Милчева
Потънали в конфекцията на автоматизираното производство, през последните десетилетия изтикахме от ежедневието си автентичните, ръчно правени занаятчийски стоки. А те имат неповторим чар, в търсенето на който се отправяме към Етнографския музей на открито „Етър“, където ще се срещнем с многобройни майстори, пазители на традициите и занаятчийството. 
 
 
Олимпиадата, Хитлер и извънземните
От Пламен Петков
Какво общо може да има между олимпийските игри, Хитлер и извънземните? Известният журналист Пламен Петков ще ни потопи в непознатата и понякога целенасочено скривана история на олимпийските игри. Оказва се, че много от днешните им символи са измислени от нацистите, а в дългата си история това грандиозно световно събитие има безброй интересни лица, които със сигурност си струва да опознаем.
 
 
С олимпийско сърце
От Георги Караманев
Доц. Иво Петров от столичната болница „Сити Клиник“ представя изключително обещаващо клинично проучване, което е на път да даде на лекарите мощно средство за възстановяване на пациентите след сърдечни и съдови проблеми. Българската болница е част от мащабното изследване, което се провежда в много страни. Съвсем скоро вероятно ще бъде въведен в практиката методът, при който с помощта на специално обработени стволови клетки, инжектирани на засегнатото място, тялото ни възстановява щетите след инфаркт или друг тежък проблем. Така едни от най-смъртоносните заболявания – сърдечносъдовите, може би скоро ще имат революционно и много по-успешно лечение.
 
 
Перица Георгиев – Пепси: Паневритмията на Рила осветява цяла България
От Ганета Сагова
Художникът, учителят, йогата – все типични лица на колоритния и усмихнат македонец Пепси, който даде специално интервю за Списание 8. В разсъжденията си за духовното, за търсенията на човека, за изкуството и за Учителя Петър Дънов Перица Георгиев показва оригиналния си светоглед, от който има много какво да научим.
 
 
От Ивайло Харалампиев
2020 души, интервюирани в 65 държави на 63 езика. Зад тази внушителна статистика се крие изключително пъстрият и мащабен проект на фотографа и режисьор Ян Артус Бертран. Французинът и сътрудниците му обикалят целия свят, за да изрисуват един впечатляващ портрет на съвременното човечество чрез филма „Човек“. По пътя създават невероятни снимки, които ви показваме на страниците на Списание 8.
 
Зеленомобили
От Диляна Бучкова
Електромобилите са бъдещето, всички знаем това, но ето че това бъдеще се превръща в настояще. Нова технология е на път да реши едни от най-сериозните проблеми, които забавят масовото въвеждане на електрическата технология – нуждата от често зареждане, от скъпи и тежки акумулатори. Учени са създали метод, при който превозното средство се захранва, докато е в движение… от самата пътна лента. Това е повод освен да ви представим атрактивната технология, и да направим кратък обзор какво се случва в полето на електромобилите у нас и по света.
 
 
Сафари на площада
От проф. Златозар Боев
При най-новите археологически проучвания в самия център на София едни от най-интересните находки се оказаха многобройните кости на животни. Зоологът проф. Златозар Боев изследва намереното и чрез животинския свят рисува картината на София отпреди половин хилядолетие. Сомове, редки птици и дори… малко мече са намерени при разкопките, а изводите от находките са повече от любопитни.
 
 
България – борба на крайности
От Магдалена Александрова
Астрологът Любомир Червенков е добре познат на редовните читатели с точните прогнози, които направи за страната ни във водещата тема на брой 12/2014. Сега живеещият в Австралия астролог отново бе за кратко у нас и използвахме шанса да потърсим най-новите му очаквания за това, което ни предстои. Защо страната ни е разделена на две диаметрално противоположни групи? Какъв е важният избор, пред който е изправена нашата държавата и от който може би зависи бъдещето на цялата световна политика? Отговорите четете само в новия брой на Списание 8.
 
 
Велко Кръстев ли е носил ранения Хаджи Димитър?
От Женя Милчева
След като в миналия брой подробно ви разказахме за Хаджи Димитър и научните спорове около последните му дни, сега е ред да ви представим един от неговите четници. Велко Хайдутин е възпят в романтична народна песен, а в Златосел почитат лобното място на героя. Дали той не е един от хората, пренесли Хаджи Димитър в Средна гора, след като войводата бил тежко ранен на Бузлуджа?
 
 
Славният командир
От Иво Владимиров, „Българска история“
В българската история има много двойки братя, при които, макар и двамата да са значими личности, единият някак остава в сянката на по-популярния си роднина. Такъв е случаят и с триумфалния поход на генерал Георги Тодоров. Братът на езиковеда Александър Теодоров – Балан е роден в Бесарабия, участва в 5 войни, печели триумфални битки и… дава своя принос за създаването на един от най-красивите паркове у нас – „Свети Врач“ в Сандански.
 
 
Целенасоченост
От Диляна Бучкова
Политаш на крилете на парапланера, издигаш се на десетки метри, после тръгваш обратно към земята в преследването на миниатюрна мишена колкото монета от 5 стотинки. Това е прицелното кацане – една от най-динамичните и набиращи популярност дисциплини в парапапланеризма, която подробно представяме на страниците на „8″. Даваме думата на утвърдения състезател, спечелил безброй престижни отличия – Андрей Ралев, и младата ни надежда в този спорт Виктор Бучков.
 
 
Маслата от кокос и риган
От Мила Георгиева и доц. Павлина Симеонова
В рубриката за пъстрата палитра от възможности на натуралните и етеричните масла е време за поредните бисери от природата. Кокосовото масло е идеалното противовирусно средство през лятото и отлична храна за мозъка, която помага дори при тежки диагнози като алцхаймер. Маслото от риган пък е задължителен приятел, който е хубаво да имате вкъщи или докато сте на почивка с безбройните му – над 170, различни здравни приложения.
 
 
Агар-агар
От Илона Аначкова
Суперводорасло, което не само заменя желатина като основен желиращ агент, но и дава допълнителни възможности. Това е агар-агар, новото кулинарно чудо, дошло от Изтока. С него можем да изключим от менюто си добивания от животински сухожилия желатин и да го заменим с нещо природно, здравословно и удобно за готвачите. С агар се правят топли желета и молекулярна кухня, няма никакъв вкус, което ви позволява да развихрите въображението си в кухнята. Представяме ви кулинарните му достойнства заедно с изкусителната рецепта за мангово-малиново желе със семена от чия на Елена Петрелийска.
 
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре