Сега четете
Всеки втори потребител на интернет в света живее в Китай

Всеки втори потребител на интернет в света живее в Китай

wwwроят на потребителите на интернет в Китай вече надхвърля 700 млн., обяви правителственият Информационен интернет центът (CNNIC), цитиран от AFP.

Това представлява повече от половината интернет потребители в света. Новината се появява в момент, в който Пекин открито залага на мрежата, търсейки опции за съживяване на икономическия растеж на страната.

В края на юни потребителите на интернет в Китай са били 710 млн. Става дума за хора, които са влизали в мрежата поне веднъж през последните шест месеца. Данните показват ръст от 3,1% спрямо края на декември миналата година, освен това разкриват, че всеки втори потребител на интернет се намира в азиатската държава.

Същевременно интернет цензурата в Китай остава голяма. Достъпът до социалните мрежи Facebook, Twitter и Instagram, както и до Google и Gmail, остава забранен. Същото важи и за част от западните медии. Онлайн съдържанието на китайските медии и на форумите са обект на големи ограничения.

От друга страна Пекин залага на интернет, на иновативните стартиращи компании и на бума на онлайн търговията, за да насърчи икономическия растеж на страната, тъй като неговите традиционни двигатели (износ, тежка промишленост и производство) изпитват затруднения. В тази връзка правителството създаде амбициозен план, наречен „интернет плюс“, който има за цел да насърчи използването на мрежата и новите технологии, за да може промишленият сектор да се модернизира.

CNNIC твърди, че около 92,5% от китайските интернет потребители сърфират през мобилните си телефони.

Статистиката обаче показва, че броят на интернет потребителите в селските райони остава много малък – едва една трета от общия брой. Експертите смятат, че причината за това е, че жителите на тези райони нямат достатъчно компютърни умения или просто не проявяват интерес.

Вижте и

Част от технологичните компании в Китай, като инвестиционния холдинг Tencent и гиганта в електронната търговия Alibaba, се наложиха през последните години в списъка на мастодонтите в мрежата с капитализация от милиарди долари.

Това се дължи на бума на онлайн продажбите, които през 2015 г. са се увеличили с 33% до 522 млрд. евро, или близо 13% от всички продажби на дребно в страната за цялата година.

През миналата година 413 млн. интернет потребители в страната са извършили онлайн покупки, допълва информационният център.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре