Сега четете
Родолюбка пише историята на разградското село Дряновец

Родолюбка пише историята на разградското село Дряновец

село Дряновец обл. Бяла с. Дряновец
село Дряновец обл. Бяла 

В община Разград има китно селце, което има богата история, но няма книга, която да е събрала на едно място съдбата му през вековете. Това е село Дряновец. С мисия да напише история на родното си село се е захванала Калинка Тодорова Русева от Разград, дългогодишен учител и директор на професионална гимназия, разказа тя пред БТА.

Идеята е на кмета на селото Христина Иванова, която в началото на годината предложила на Русева да се заеме с тази инициатива. Задачата не е никак лесна, но Русева заявява, че ще я изпълни, защото родът й е от това село, обича дряновчани и иска бъдещите поколения да знаят своя род. „Почувствах се задължена да откликна на молбата – израснала съм в Дряновец, там са живели родителите и дедите ми и селото заслужава да има издадена летописна книга“, разказва Русева.

Първите материали за Дряновец са предоставени
от кмета на селото Христина Иванова

Веднага започва проучвателната работа, като първите материали за селището са предоставени от кмета Христина Иванова. През следващите месеци на издирвателна дейност Русева посещава Държавния архив в Разград, където попада на ценни данни и архивни документи. Интересни факти, спомени и снимки й предоставя 80-годишната бивша учителка Геновева Недкова, която е работила в Дряновец през далечната 1956 година. Провела е и поредица от срещи с хора от селото и нейни съученици, предоставили й спомени и разкази за родното им селце.
Следващото място, откъдето Русева черпи информация за историята на родното си село, е библиотеката, казва тя. По думите й обаче, процесът на събиране на материали от един човек е трудно осъществим. Затова тя се обръща с молба към всички хора, които са родом от селото, живеят там или извън него, да й помогнат със спомени, снимки, с архивни материали. Всеки, който има какво да разкаже за разградското село и нещата, които са се случвали там, може да се свърже с Русева на e-mail: [email protected] или с кметството в селото.
Срок за написване на историята няма, но идеята на Русева е книгата да бъде готова до 24 май 2017 година, когато е традиционният празник на селото. Снимковият материал за историята на селото ще бъде подготвен от фотографа Минка Христова, подчертава авторът на книгата.

Село Дряновец води
началото си още от траките

Вижте и

Село Дряновец води началото си още от траките, разположено е между пет хълма с богата растителност и дрянови гори, откъдето идва името на селото, разказва Русева. Тя отбелязва, че капанците от селото се славят с буйния си нрав, пословичното си трудолюбие и гостоприемство – замръкне ли непознат човек в селото, ще бъде посрещнат във всяка къща, нахранен и приютен.
Селото е развивало богата самодейна дейност, развива я и сега, известно е с културните и нравствените си ценности. Селяните от Дряновец са участвали в борбата за независима българска църква, в Сръбско-българската, Междусъюзническата, Първата световна война, за което говори паметникът, построен в чест на загиналите във войните. Те са участвали и в антифашистката война, свидетелство за което е паметникът на Цоню Каракашев и Йордан Стоянов.
Калинка Русева казва още, че капанците от Дряновец (етнографска група в Североизточна България) са твърди, не се предават. Успели са да запазят силата на духа и вярата в доброто. Училището, което днес е закрито, е помогнало за израстването на безброй учители, инженери, икономисти, юристи и други специалисти. От селото е Цони Гергев Механджиоглу /1843-1905/ – депутат в Учредителното народно събрание в Търново /1879 г./.
„Някой може да каже, че това, с което съм се захванала, е носталгия по миналото – може и така да е. Нека обаче да не забравяме призива на Паисий – всеки народ трябва да тачи историята си. Ние трябва да помним миналото, да живеем в настоящето и да мечтаем за бъдещето на нашите деца“, допълва Калинка Русева.
Калинка Тодорова Русева е родена на 24 юни 1950 година в Разград. Детството й преминава в Дряновец. През 1972 година завършва Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, специалност „Българска филология“. Работи 13 години като учителка в ПГХВПСС“Ангел Кънчев“- гр. Разград и 25 години в ПГ по ВМЗ „Ал. Стамболийски“- гр. Лозница, от които 17 години като директор.

Разград, 25 юли /Садет Кърова, БТА/

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре