Сега четете
Преглед на печата за 25 юли 2016

Преглед на печата за 25 юли 2016

vestiniciСладоледената фабрика на „Нестле“ във Варна ще е наполовина британска

В. Сapital daily

Най-големият производител на сладолед в страната – фабриката на „Нестле България“ във Варна, скоро ще е наполовина британска. Промяната в собствеността ще е резултат от постигнатото споразумение между швейцарската Nestle и британската R&R да обединят бизнеса си със сладолед. Новото дружество ще се казва Froneri и в него двете компании ще държат равни дялове. Сделката се очаква да бъде завършена до октомври, но трябва да мине и през регулаторно одобрение.

Промяната не е неочаквана, тъй като двете компании водят преговори още от есента на миналата година, а европейският бизнес на Nestle беше част от сделката. Предстоящото включване на варненската фабрика в пакета се вижда от отчета на българското дружество за 2015 г., където сладоледените активи са преквалифицирани в „държани за продажба“. Стойността им е 35.4 млн. лв.

Начало на поръчките за ремонт на НДК и нова зала на парламента

В. Сapital daily

Покрай българското председателство на Съвета на ЕС, чийто общ бюджет е около 150 млн. лв., се предвиждат няколко големи ремонта в столицата. Двата най-големи проекта са за сградата на НДК за 15.36 млн. лв. и за нова пленарна зала в партийния дом за 23.4 млн. лв. Първата поръчка сега тръгва от втори опит, а втората е на ниво подаване на оферти от двата кандидата, отсети при ограничителни условия. И в двата случая ремонтите могат да не свършат до председателството, а специално за новата зала на парламента изцяло стои въпросът има ли смисъл от нея и трябва ли въобще да се започва.

1347 българи са укрили данъци за 80 милиона лева

В. Сега

Контролът на НАП за укрити данъци и осигуровки разкрива, че доста българи имат сериозни задължения към хазната. За първите 6 месеца на годината данъчните са ревизирали 1347 физически лица, включително 615 еднолични търговци. При ревизиите са установени близо 80 млн. лв. допълнителни задължения за данъци и осигуровки, показа изискана от „Сега“ справка от приходната агенция. Това прави средно по 58 627 лв. на ревизирано лице – сума, която надхвърля драстично прага за данъчни задължения в особено големи размери (12 000 лв.). Както е известно, укриването на налози в по-значителни мащаби се третира като престъпление по Наказателния кодекс и води до затвора. Интересен детайл е, че голяма част от физическите лица, съдени за данъчни престъпления, плащат в хода на производствата и така се разминават само с глоби.

Магистратите ще плащат солени глоби за необявени имоти и бизнес връзки

В. Сега

Съдии, прокурори и следователи ще плащат солени глоби, ако не отчитат имущественото си състояние и интереси пред Инспектората към Висшия съдебен съвет или бъдат хванати в нарушения при декларирането. Това предвиждат промени в Закона за съдебната власт, одобрени от парламентарната правна комисия. Проектът се подготвя за окончателно приемане в пленарната зала. Поправките задължават магистратите не само да подават декларации за имущество и интереси, но и да обявяват впоследствие всяка промяна в декларираните обстоятелства. Ако пропуснат да изпълнят тези задължения, ще бъдат глобявани с между 300 и 3000 лв. Пропуснат ли подаването повторно, санкцията може да достигне 6000 лв.

Данъчните ще следят в реално време сделките

Вижте и

В. Стандарт

Данъчните ще следят сделките и движението на стоките в реално време. Това ще стане възможно чрез въвеждане на нова система на електронно фактуриране. Предвижда се използването на тази система от фирмите да бъде напълно доброволно. Но за регистрираните по ДДС компании, които изберат да я ползват, може да има бонуси като по-бързо възстановяване на ДДС. Системата за електронно фактуриране ще бъде разработена от НАП и ще бъде предоставена за ползване от фирмите. Идеята е тя да замени настоящите дневници за покупките и продажбите, които всички регистрирани по ДДС фирми са длъжни да подават в НАП до 14-о число на следващия месец.

Над 1 млрд. евро инвестиции „на зелено“ очакват в „Тракия икономическа зона

В. Труд

Над 1 милиард евро инвестиции „на зелено“ се очаква да бъдат привлечени през следващите 10 години в „Тракия икономическа зона“ (ТИЗ) край Пловдив – както в разширяване на съществуващите, така и в нови предприятия, съобщи Стефан Стоянов, зам.-кмет по бизнес развитие, европейски политики и международно сътрудничество.

В ТИЗ се предвижда и разкриването на 30 000 нови работни места, като целта е поне 1/3 от тях да са за инженери и специалисти висшисти. През последните 18 месеца в ТИЗ са привлечени над 100 млн. евро инвестиции, наситеността на откриване на работни места е изключително висока, а безработицата в региона непрекъснато намалява.“

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре