Сега четете
Бъд Спенсър напусна сцената на живата

Бъд Спенсър напусна сцената на живата

wpid-wp-1467091271476.jpgПочина великият италиански актьор Бъд Спенсър. Любимецът на поколения киномани си отиде на 86 години. Тъжната вест бе потвърдена от сина му Джузепе Педерсоли, предаде „Шпигел“, видя BIG5.BG. „Той не страда, той беше с нас и последната му дума беше „Благодаря ви“, каза синът му за италианската информационна агенция АНСА.

„С нашата най-дълбока симпатия и съжаление трябва да обявим, че Бъд лети към следващото си пътешествие“, споделя семейството му на своята фейсбук страница.

Бъд Спенсър (на английски Bud Spencer) е псевдонимът, под който е известен италианския актьор Карло Педерсоли (на италиански Carlo Pedersoli). Роден е на 31 октомври 1929 г. в Неапол. Преди да добие известност в киното, постига успехи в плуването – той е първият италианец, преплувал 100 м свободен стил за време под 1 минута. По образование е юрист. Сред най-известните му филми в киното са тези, в които си партнира с Терънс Хил.

През 1940 г. семейството на Спенсър се мести в Рим, където шест години по-късно той започва да следва химия. Спенсър обаче прекъсва обучението си, защото заедно с фамилията се мести отново – този път в Южна Америка. Там той работи на различни постове – работник във фабрика в Рио де Жанейро, библиотекар в Буенос Айрес, секретар в италианското посолство в Уругвай. Завръща се в Италия през 1948 г. и се записва да учи право. След като прекратява спортната си карера и получава докторска степен по право, Спенсър отново отива в Южна Америка, където работи като надзирател на строежа на панамериканската магистрала Панамерикана, а по-късно и във фабрика за автомобили в Каракас. След като се завръща в Рим, през 1960 г. Спенсър се жени за Мария Амато, която познава от 15 години, която му ражда три деца – Джузепе (1961), Кристине (1962) и Диаманте (1972). Нейният баща – Пепино Амато е един от най-известните италиански филмови продуценти (Сладък живот). През 1965 г. Спенсър основава продуцентска компания, която продуцира предимно документални филми за животни за телевизия РАИ. Покрай снимките за филма Давайте още, момчета! той се запалва по летенето и през 1975 г. се сдобива с разрешително за пилот на хеликоптер, а през 1977 г. – и за самолет. През 1981 г. основава товарната авиокомпания Мистрал Ер, която по-късно продава, а с парите купува текстилна фабирика, в която произвежда детски дрехи. През 2005 г. Спенсър прави опит да влезе в политиката, кандидатирайки се за регионален съветник за областта Лацио от партията на Силвио Берлускони Форца Италия, но губи изборите.

Кариерата на Спенсър в киното започва с роля като статист в гвардията на император Нерон във филма Quo vadis от 1951 г. Следват още няколко малки роли в Siluri umani (1954), Един герой на нашето време (1955), Il Cocco di mamma (1957), Сбогом на оръжията (1957). През 1959 г. играе в Ханибал. Любопитното е, че в този филм участва и неговият партньор на екрана Терънс Хил, но по това време двамата още не се познават.

През 1967 г. е сниман първият филм, в който на екрана като главни актьори си партнират Бъд Спенсър и Терънс Хил. Това е Бог прощава, аз не! и не е комедия, в каквито предимно участват двамата, а съвсем сериозен спагети-уестърн. С този филм двамата приемат своите псевдоними – от една страна за да се котират по-добре филмите, а от друга защото Спенсър не иска да използва името, с което вече е добил известност в плувния басейн. Докато Марио Джироти избира Терънс Хил от списък с 20 имена, получен от продуцентите, Спенсър избира комбинация от името на починалия през същата година негов любим американски актьор Спенсър Трейси и любимата му бира Бъдуайзер.[4]

Същинският пробив идва с филма Наричат ме Светата троица от 1969 г. и неговото продължение Все още ме наричат Светата троица от 1971 г. С тях Спенсър и Хил добиват широка популярност в цяла Европа, но също така и по света. Ражда се нов жанр комедии, в който изобилстват смешните диалози и не по-малко разсмиващите побоища. В запазена марка на Бъд Спенсър се превръщат ударът с двете длани по двете страни на главата и ударът с юмрук, нанесен отгоре-надолу по главата, с който довършва съперниците си.

Вижте и

През 70-е години излизат осем филма със Спенсър и Хил, а само Спенсър снима още 13. За някои от тях Спенсър композира музиката, за други пише сценария. Последният филм с двамата актьори за известно време е Суперченгета от Маями от 1985 г. През 1988 г. Спенсър за първи път участва в сериал – Big Man, като отново помага и със сценария. В началото на 90-е се снима в много успешния в Италия сериал Detective Extralarge, като в първия сезон си партнира с Филип Майкъл Томас от Маями Вайс, а във втория – с Майкъл Уинслоу от Полицейска академия. През 1994 г. излиза последният му филм с Терънс Хил – Битката преди Коледа. След сериала Ние сме ангели, в който отново си партнира с Филип Майкъл Томас, Спенсър започва да се снима в по-малки роли, в които не раздава правосъдие с юмруци.

Работа като изобретател

Всестранно развитата личност на Спенсър проличава и от работата му като изобретател. Той притежава няколко патента на изобретени от него неща, като например трицевна ловна пушка (1981) и специална ключалка за врата (1990). Неговите патенти обаче са с изтекла давност заради неплащане на таксите. Често срещаното твърдение, че е патентовал и четка за зъби с вградена паста за зъби, се оказва невярно, след като през 1995 г. самият Спенсър разяснява, че не става въпрос за патент, а за полезен модел

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре